Холандия склонна да приеме България в Шенген

13.02.2013 | 14:40
по статията работи: Елица Елефтерова
Ще бъде дискутиран отново компромисният вариант за поетапното ни присъединяване
Холандия склонна да приеме България в Шенген
Снимка: Булфото

Холандия прие по-благосклонна позиция относно членството на България и Румъния в Шенген, стана ясно от думите на външния министър на страната Фред Теевен, цитиран от БНТ.

Дипломат номер едно на Холандия заяви, че държавата ни е готова да се присъедини към безвизовото европейско пространство. "Със сигурност Холандия гледа на България като на един партньор, който излъчва впечатление за сигурност и безопасност", посочва той.

Сътрудничеството с България е повече от добро", заяви Теевен. Той обясни, че е провел откровен разговор с вътрешния министър Цветан Цветанов, от който останал с впечатление, че България е готова за членство.

"Цветанов излъчва идеята, че България е готова и, че е време за допускане в Шенген", добави външният министър. През следващите дни трябва се проведат консултации с останалите страни от Северозападна Европа, посочва Теевен.

"Това предстои, защото датата 7 март наближава и трябва да действаме", коментира холандецът. Членството на България и Румъния трябва да бъде обсъдено на 7 март в Съвета на министрите на вътрешните работи.

Там ще бъде дискутиран отново компромисният вариант за поетапното присъединяване на двете държави. Според този проект към Шенген първо ще бъдат присъединени морските и въздушните територии, а в последствие и сухопътните.

Приемането на България и Румъния в безвизовото пространство беше възпрепятствано основно от Холадния. Към негативната позиция на страна се присъединиха и други държави-членки.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...