"Хизбула" - извършител на атентата в Бургас

05.02.2013 | 16:35
по статията работи: Елица Елефтерова
Цветанов: Имаме данни за финансиране и съпричастност към "Хизбула". Станишев: Правителството застрашава националната сигурност. Катрин Аштън: ЕС ще обсъди подходящ отговор, базиран на всички елементи, установени от разследването
Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи
Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи
Снимка: iNews/Радила Радилова

Има сериозен прогрес в разследването на атентата в Бургас, който се оценява в България и в чужбина, заяви президентът Росен Плевнелиев след края на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), който се проведе днес.

От процеса на разследването се установява съпричастност на три лица, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Тримата са били на територията на страната с фалшива самоличност, коментира Цветанов, цитиран от БГНЕС.

Безспорно са установени двама с тяхната истинска самоличност, с паспорти на Австралия и Канада, живеят на територията на Ливан”, продължи Цветанов. Според него може да се направи обосновано предположение, че са принадлежали към военното формирование на “Хизбула”.

"И трети лица са пребивавали на територията на страната с фалшива самоличност, с фалшиви шофьорски книжки от Мичиган, с които са наемали автомобили, регистрирали са се в хотели по българското Черноморие", съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. "Успяхме да установим цялото движение от момента, в който започват да се регистрират тези лица на територията на страната. Тримата са били на територията на страната с фалшива самоличност. Безспорно са установени двама с тяхната истинска самоличност, с паспорти на Австралия и Канада, които от 2006 и 2010 година живеят на територията на Ливан", обясни Цветанов.

"Изключително важно за разследването е, че е установено, че фалшивите шофьорски книжки са изработени на територията на Ливан и лицата са влезели на територията на Европа с истинската си самоличност, която вече е установена. Дори са влезли на територията на България с истинската си самоличност и в последствие са излезли с истинската си самоличност от страната. Имаме данни за финансиране и съпричастност към "Хизбула", заяви Цветанов. 

Само разследващите органи могат да преценят коя информация може да бъде оповестена публично. Води се разследване, то не е приключило. Вицепремиерът Цветанов със сигурност посочи един сериозен напредък. Нашите оценки са, че има сериозен прогрес, който се оценява в България и в чужбина”, посочи Плевнелиев.

Плевнелиев посочи също, че в Близкия изток протичат процеси, които са от съществено значение. Има рискове и заплахи за страната. „Дипломатическите и икономическите средства за разрешаване на конфликтите не са изчерпани. От особено значение е разрешаването на кризата в Сирия”, коментира президентът.

"Очевидно правителството е избрало политическия подход и по същество огласява версия, което беше заявена от Държавата Израел още в първия ден след атентата, когато не беше започнало разследването". Това заяви от своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев .

Председателят на БСП припомни, че през изминалите месеци неведнъж Бойко Борисов и Цветан Цветанов са заявявали, че биха обявили резултатите от разследването на атентата в Бургас при неоспорими и категорични доказателства, които ще издържат в съда. "За мен важното е, че това създава допълнителни рискове, изключително големи за сигурността на гражданите в България", добави Станишев.

Според него това, което казва правителството, не е обосновано, защото разследването продължава и не може да се говори за категорични доказателства за конкретните извършители, камо ли за организация, която стои зад инцидента. "Това е абсолютно неоправдано от гледна точка на националната сигурност и рисковете, които се поемат по този начин, най - вече по отношение на хората в България", каза още той. "Първата и най-важна задача е да се направи щателен анализ на причините довели до този пробив в националната сигурност. Такъв анализ не беше представен нито тогава, нито сега", заяви той.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън поздрави българските власти за разследването на терористичната атака в Бургас на 18 юли 2012 година. В нейно изявление, цитирано от Агенция "Фокус", се посочва, че към резултатите от разследването трябва да се подходи сериозно, тъй като те се отнасят до терористична атака на територията на ЕС, довела до смъртта на невинни хора.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността осъжда всички терористични актове и подчертава, че ЕС и страните членки са решени да се борят срещу тероризма, без значение какво стои зад него.

Аштън посочва, че терористите, които са планирали и извършили атаката в Бургас, трябва да бъдат наказани. Тя подчертава, че трябва да бъдат обмислени резултатите от разследването. В изявлението на Аштън се посочва, че ЕС и страните членки ще обсъдят подходящ отговор, базиран на всички елементи, установени от следователите.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...