Ценители и сомелиери ще правят годишна класация на вина

10.02.2009 | 15:30
по статията работи: Лили Бончева
На 1 февруари беше създадена Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите
Ценители и сомелиери ще правят годишна класация на вина

На 1 февруари - денят на Трифон Зарезан (стар стил), беше създадена „Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите” (Bulgarian Sommeliers and Wine Connoiseurs Association). В нея членуват професионални сомелиери, собственици на изби, търговци и вносители на вина, както и много любители на виното. Председател на Асоциацията е Стефка Свещарова (на снимката долу).

На Общо събрание на 9 февруари бяха разяснени уставът и принципите на функциониране на Асоциацията, чиято основна цел е да поощрява развитието на сомелиерството, винопроизводството и дегустацията на вина в България. Сред амбициозните задачи на новото сдружение е да помага на членовете си с инвестиции и информация, да популяризира постиженията и възможностите им извън страната.За ценителите на виното е важно да знаят, че Асоциацията е за спазване на професионалната етика и принципите на лоялна конкуренция между своите членове и други лица със същия предмет на дейност. В края на всяка година членовете на БАСВ имат амбицията да осъществят класация по собствено точкуване на всички дегустирани от тях вина, която да е пътеводител за потребителите, обясняват от асоциацията.

Основен момент в дейността на БАСВ ще бъде развиването на винената култура на членуващите в нея. За целта два пъти месечно ще се провеждат тематични семинари и дегустации. За лектори са поканени български и чуждестранни винени експерти.

За да помага за развитието на сомелиерството, винопроизводството и дегустацията на вина в България, БАСВ подготвя сайт bgsommelier.com, където професионалисти и ценители ще намерят информация за месечните сбирки и темите на семинарите, интересни статии от България и света в областта на виното, препратки към най-посещаваните винени сайтове и т.н.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Лейди София АД Предлага изключително богата гама чорапогащи и чорапи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
И - Трейнинг ООД Обучения по мениджмънт, маркетинг и продажби.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
- Докторе, разбрах, че ще ме оперира студент практикант! - Да, операцията е утре. - Ами ако ме умори на операционната маса? - Ми ще му пишем двойка!!!
На този ден 10.08   258 г. – В Рим е изгорен свети Лаврентий Римски. 610 г. – Ислям: Мохамед започва да получава Корана от Господ чрез ангела Габриел. 654 г. – Евгений I е...