Чакъров препоръчва да се монтират сепариращи инсталации на площадките за боклука

16.08.2006 | 16:21
по статията работи: econ.bg
Целта е намаляване на количеството отпадъци, постъпващо за балиране

 

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров препоръчва в писмо до петте организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки на трите площадки за балиране на отпадъците в София във възможно най-кратки срокове да бъдат доставени и пуснати в действие сепариращи инсталации за отделяне на отпадъците, подлежащи на рециклиране, от общия поток битови отпадъци.

Целта е намаляване на количеството отпадъци, постъпващо за балиране, за което организациите следва възможно най-скоро да направят предложения до Столичната община. Това се посочва в писмото на министър Чакъров до \"ЕКОПАК България\" АД, \"ЕКОБУЛПАК\" АД, \"РЕПАК\" АД, \"БУЛЕКОПАК\" АД и \"РЕКО ПАК\" АД, съобщиха от Министерство на околната среда и водите. Според данните от анализ за състава на отпадъците в София, направен от МОСВ, около 40 на сто от теглото им са материали, които подлежат на рециклиране – хартия, стъкло, пластмаса. Това означава, че ако се разгърне сепарирането, броят на балите ще намалее драстично.

\"Във връзка с подписания на 12 май тази година Меморандум и подготвените от организациите по оползотворяване на отпадъци от опаковки промени на инвестиционните програми и програмите по Закона за управление на отпадъците, и с цел да се подпомогне преодоляването на продължаващото кризисно положение в Столична община, в плановете Ви за инвестиции за 2006 година приоритетно следва да залегне обхващането на жителите на Столична община в системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки\", пише още в писмото.

Чакъров посочва, че в районите на Столична община е необходимо да бъдат осигурени в максимално кратки срокове достатъчно на брой контейнери, съответната транспортна техника и необходимите сепариращи инсталации, които да осигуряват ефективната работа на системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Всичко това трябва да бъде направено съгласно заложените минимални изисквания в приложението към Меморандума. Министърът подчертава, че с тези мерки съществено ще се облекчи положението с битовите отпадъци на Столична община. \"МОСВ още веднъж изразява позицията си, че въвеждането на ефективни системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки и пускането в действие на сепариращи инсталации значително ще подпомогне Столична община при разрешаване на съществуващия проблем с битовите отпадъци\", пише в писмото.

Министерството на околната среда и водите изразява готовност, както и преди, да оказва необходимото съдействие и да изисква от организациите за оползотворяване на отпадъци от опаковки и от Столичната община бързото разгръщане и ефективното функциониране на системи за разделно събиране. Това е една от бързо приложимите мерки за разрешаване на кризисното положение с битовите отпадъци от Столична община, се посочва в писмото. /Източник: БГНЕС

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...