Чехия е първа в света по смъртност от Covid-19 на 100 хиляди жители

13.04.2021 | 11:55
по статията работи: econ.bg
От март миналата година в Чешката република са регистрирани над 1 581 000 случая на инфекция. В същото време през последните дни показателят за броя на смъртните случаи от Covid-19 е по-малък от 100 случая на ден
Чехия е първа в света по смъртност от Covid-19 на 100 хиляди жители
Снимка: под лиценза на creative commons

Чешката република е на първо място в света по смъртност от коронавируса на 100 хиляди жители. Това показват последните данни на Министерството на здравеопазването на страната.

3122 са новите случаи на коронавирус през изминалото денонощие при направени 17 402 теста, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ.

Броят на жертвите на пандемията на коронавирус в света надхвърли 3 милиона. В абсолютно изражение САЩ (562 066 смъртни случая), Бразилия (353 137) и Мексико (209 339) са водещи по този тъжен показател. По население обаче Чехия е на първо място по смъртност от Covid-19. Към 12 април в републиката са починали 27 918 души. Това са 259 жертви на всеки 100 хиляди жители.

В същото време официалните чешки ведомства и медиите използват формулировката „умрял с коронавирус“, а не „от коронавирус“. Това се дължи на естеството на събирането на статистически данни. Жертвите на коронавируса в Чешката република включват дори онези хора, които са починали по съвсем друга причина - например в резултат на продължителен рак или пътен инцидент, но по време на смъртта те са били болни и от коронавирус. Преди това този подход беше критикуван от бившия здравен министър Ян Блатни, който го смяташе за „твърде старателен“.

От март миналата година в Чешката република са регистрирани над 1 581 000 случая на инфекция. В същото време през последните дни показателят за броя на смъртните случаи от Covid-19 е по-малък от 100 случая на ден. Правителството на страната очаква да обърне ситуацията чрез ваксиниране на населението. Към днешна дата в Чешката република са доставени над 2 милиона дози ваксини Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca. На 19 април в страната ще бъде доставена първата партида ваксина „Джонсън и Джонсън“ в размер на 14 400 дози, а след 24 седмици ще пристигнат още 24 000 дози. Лекарството ще се използва за ваксинация от частни лекари.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....