"Виваком" ще има нов собственик

20.07.2012 | 09:50
по статията работи: Петър Чернев
Сделката се очаква да бъде приключена през септември 2012 г.
"Виваком" ще има нов собственик

Главният координационен съвет на старшите обезпечени кредитори на "Виваком" и нейната компания-майка принципно са се споразумели относно условията за продажба на телекома на двама финансови инвеститори.

Според информация на вестниците "Труд" и "Капитал" новите собственици на наследника на БТК са обединението между Корпоративна търговска банка и руската VTB Capital.  Не е ясно каква е цената, която е предложена. Според повечето източници тя е около 800 млн. евро в брой.

В случай че всички предварителни условия за осъществяване на преструктурирането са спазени, сделката се очаква да бъде приключена през септември 2012 г.

Сделката трябва да получи съответните одобрения от страна на инвеститорите, на някои компании от Групата и от старшите обезпечени кредитори. Планира се продажбата и преструктурирането да бъдат осъществени чрез компромисна схема, която се очаква да стартира по-късно този месец. Това става ясно от информация на "Виваком", която беше публикувана на сайта на Българската фондова борса.

Инвеститорите ще предоставят 130 млн. евро на старшите обезпечени кредитори срещу мажоритарно дялово участие. Миноритарен дял ще остане за старшите обезпечени кредитори. Дългът на групата ще бъде намален до 588 млн. евро.

Ако бъдат упражнени всички възможни опции, старшите обезпечени кредитори ще имат възможност да погасят напълно участието си срещу обща сума от 617 млн. евро. Ефективната цена на акция на придобиването ще зависи от степента на упражняване на различните опции от страна на кредиторите и се очаква да бъде в рамките между 0,81 лева и 1,92 лева на акция.

Припомняме ви, че в началото на май беше отхвърлена офертата на турския оператор Turkcell за придобиване на 93.99% от "Виваком. Според информацията решението е било взето от борда на директорите на наследника на БТК. освен тази на Turkcell, имаше още 2 подадени оферти. Те бяха съвместното предложение на VTB Capital и българската Корпоративна търговска банка от една страна и от друга - на исландския бизнесмен Тор Бьорголфссон.

В началото на 2012 г. в публичното пространство започнаха да се спрягат имената на няколко компании, за които се счита, че искат да купят българския телеком. По това време се разбра, че компанията е изпаднала в сериозни финансови затруднения и има да обслужва големи задължения, което е и причината тя да търси нов собственик.

Aвстрийският вестник Die Presse съобщи в началото на януари, че собственикът на "М-тел" Telekom Austria (TA) проявява интерес към наследника на държавния телеком БТК. Интерес има и от страна на банкера Цветан Василев, посочи тогава австрийското издание.

В края на февруари от TA обявиха официално, че се отказват от плановете си за закупуване. Като причина за решението главният изпълнителен директор на "М-тел" Андреас Майерхофер посочи големите задължения на наследника на БТК, които достигат 1.65 млрд. евро. Според него те са "сериозно изпитание за всяка компания, която би пожелала да я закупи".

На 1 март се състоя пресконференция, по време на която беше представен VTB Capital АД - клон на инвестиционното звено на руската държавна Външнотърговска банка (ВТБ), който се открива у нас. Главният изпълнителен директор на VTB Capital Атанас Бостанджиев обяви, че за момента компанията няма няма планове за нови придобивания или за закупуване на специални активи, но все пак беше оставена възможност за евентуална реализация. Впоследствие обаче агенциите "Ройтерс" и "Блумбърг" разпространиха информация, според която VTB Capital и българската Корпоративна търговска банка са подали съвместна оферта за покупката на "Виваком" пред консултанта по сделката - инвестиционната банка Morgan Stanley.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Панорами с добавена виртуална реалност (галерия)
  • Панорами с добавена виртуална реалност (галерия)
  • Панорами с добавена виртуална реалност (галерия)
  • Панорами с добавена виртуална реалност (галерия)
  • Панорами с добавена виртуална реалност (галерия)
Син към баща си: - Тате, ти все казваше през 80-те, че нищо няма да излезе от мен, ама ела сега да видиш какъв важен човек станах! Три предприятия се карат за мен и всяко вика "Вземи го ти!".
Порция саркастични лафове на д-р Хаус Тази есен се навършват 9 години от излъчването на първия епизод  на сериала "Доктор Хаус” у нас. Филмът се оказва истинска бомба. Харизматичният...