"Добра" оценка за управлението в администрацията

12.06.2013 | 13:05
по статията работи: Петя Бързилска
За последните три години в 35 организации от публичния сектор е поставена оценка "много добра"
"Добра" оценка за управлението в администрацията

Министерството на финансите (МФ) постанови, че общата оценка на състоянието на системите за финансово управление и контрол в публичния сектор за 2012 г. е „Добра”. Това се казва в консолидирания годишен доклад за вътрешния контрол в публичния сектор за миналата година, изготвен от финансовото ведомство.

Правителството разгледа на днешното си заседание доклада, информира от правителствената пресслужба. Предстои документът да бъде представен на Народното събрание и Сметната палата.

Анализът е изготвен въз основа на информация за състоянието на системите за финансово управление и контрол (ФУК) в 304 организации от публичния сектор, 144 годишни доклада за дейността по вътрешен одит в публичния сектор и таблици-анекс към тях. Докладът се представя от министъра на финансите в Министерски съвет до 31 май.

При извършения анализ за последните три години е установено, че организациите с най-висока обща оценка „много добра” за 2012 г. са 19,1% от докладвалите. За 2010 г. те са 21%, а за 2011 г. – 18,9 на сто.

В 35 организации оценка „много добра” е поставяна и през трите години.

За пета поредна година най-многобройна е групата на организациите, чиито ръководители оценяват състоянието на ФУК като добро. Намалява броят на задоволителните оценки от 4,9% през 2011 г. на 1,3% през 2012 г.

Общият брой на изпълнените одитни ангажименти от 144-те звена за вътрешен одит, подали докладите си, възлиза на 1901. За сравнение, през 2011 г. са изпълнени 1801 ангажимента в 169 организации от публичния сектор.

Формулираните от одиторите констатации са 9039, като 41% от тях са били положителни по отношение на постигането на целите за адекватност, ефикасност и ефективност на системите за ФУК. Ръководителите на организациите са приели през 2012 г. 98% от всички дадени препоръки. Вътрешните одитори са проследили изпълнението на 4815 препоръки, като резултатите показват изпълнение на 85% от тях при 83% за 2011 г.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Полицай записва данните на арестуван: -Женен ли сте? -Да. -За кого? -За жена. -То е ясно че е за жена. -Защо да е ясно? Сестра ми например е женена за мъж...
На този ден 23.03   1227 г. – В Аахен Маргарет фон Бабенберг официално е коронована за кралица на Германия. 1568 г. – Катерина Медичи признава правата на френските хугеноти, с...