"Лукойл" може да продаде всичките си бензиностанции в Русия до края на годината

08.04.2017 | 12:00
по статията работи: econ.bg
Източникът от компанията обяснява за руската агенция, че бизнесът с горивата на дребно има икономически разходи, а също така и такива, свързани с репутацията
"Лукойл" може да продаде всичките си бензиностанции в Русия до края на годината
Снимка: под лиценза на creative commons

„Лукойл“ до края на годината може да вземе решение за продажба на всичките си бензиностанции в Русия. Компанията вече е получила три предложения за покупка, скоро ще изпрати предложение до потенциални чуждестранни инвеститори, съобщава ТАСС, позовавайки се на източник от компанията.

„Към края на годината „Лукойл“ може да вземе решение за продажба на всичките си бензиностанции в Русия. На ръководството на компанията са предложени няколко варианта за реализация на горивния бизнес: да продаде заявените по-рано една трета от мрежата от бензиностанции на три транша в разстояние на година – по 10% на тримесечие, да прегледа пазарната конюнктура и при негативни фактори да продаде всичките си бензиностанции в разстояние на две години“, казва източникът. 

По думите му, ръководството на „Лукойл“ е избрало вторият вариант. „Сега компанията приема заявки от потенциални инвеститори. Те вече са три. Подготвени са също така предложения за дългосрочни чуждестранни инвеститори, те ще бъдат изпратени през следващите дни“, добавя източникът на агенцията.

От пресслужбата на „Лукойл“ се въздържаха от коментари, уточняват от ТАСС. 

Източникът от компанията обяснява за руската агенция, че бизнесът с горивата на дребно има икономически разходи, а също така и такива, свързани с репутацията.

„При много ниските доходи, цените на бензиностанциите не могат да се повишат, тъй като това води до социално недоволство“, отбелязва той. По думите на източника, оптимизирането на пазара на дребно при всички случаи ще бъде направено.

„Малко вероятно е да се променят данъчните параметри и да разрешат на компанията да повиши цените. Освен това ние сме ограничени в развитието на групата. Дела на руския бизнес на дребно в общите приходи на „Лукойл“ не голям. Затова пазарът на дребно не е приоритет на компанията, първостепенният е добивът и преработката“, заключава той.

По-рано президентът на „Лукойл“, Вагит Алекперов вече каза, че компанията обсъжда възможността за продажба на нискорентабилните активи, в това число и бензиностанциите и Ухтинският нефтопреработващ завод.

По данни на „Лукойл“ компанията притежава общо 5,556 хил. бензиностанции в света, в това число 2,544 хил. в Русия. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
И - Трейнинг ООД Обучения по мениджмънт, маркетинг и продажби.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
3 причини да имаш висше образование Попитах един HR специалист: "Защо държите на изискването за висше образование, щом не е необходимо за тази позиция?". Отговори ми: "По три причини": 1) Трябва...
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговия син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...