"Червеи" и "троянци" ни нападат в интернет

12.11.2013 | 16:10
по статията работи: Петя Бързилска
14% от сигналите, обработени от Центъра за реакция при инциденти във връзка с информационната сигурност, са спам
"Червеи" и "троянци" ни нападат в интернет
Снимка: Sxc.hu

Сигналите за злонамерен софтуер от началото на годината у нас са предимно за "червеи" и "троянци" и много малко – за вируси. Това заяви Васил Грънчаров, директор на "Център за реакция при инциденти във връзка с информационната сигурност" (GovCERT.bg) в Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ЕСМИС).

Грънчаров е участник в Третия регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа. Това съобщават от изпълнителната агенция, предаде  iNews.bg.

България, наред с Япония, Китай, Исландия и Португалия е сред държавите с най-бърз интернет в света. София пък е сред десетте столици в света по същия показател, допълни Красимир Симонски.

Правителственият център е обработил за деветмесечието общо 1607 сигнала. 59%, или 950 случая са DDоS атаки (Отказ от услуги), 223 или 14% са спам, ботнет – 6% или 106, злонамерен софтуер – 5%, или 76 сигнала, фишинг атака – 11% или 173 сигнала и кражба на лични данни – 5%, или 74 случая.

Независимо от това дали кибер ударите са насочени срещу бизнеса, или държавното управление, ролята на Министерство на информационните технологии и съобщенията в областта на информационната и мрежова сигурност се увеличава.

Междуведомствена работна група разработва проект на Национална стратегия за киберсигурност. България, като член на инициативата ITU-IMPACT (International Multilateral Partnership Against Cyber Threats) поддържа постоянна свързаност с глобалния център за реагиране на IMPACT и получава в реално време информация за конкретни кибер заплахи и указания за превантивни действия, посочи Красимир Симонски, изпълнителен директор на ЕСМИС.

Организатори на Третия регионален форум по киберсигурност са Международна академия за обучение по кибер разследвания, съвместно с Държавна агенция "Национална сигурност" и българското звено на "Задграничен консултативен съвет по сигурността".

Според скорошно проучване на Symantec зловредният софтуер пък е най-вероятно да бъде открит в приложения, разположени в категориите Photography, Arcade & Action Games и Entertainment. Анализът представя най-новите тенденции при злонамерения софтуер и изключително агресивния мобилен рекламен софтуер. Същевременно в доклад на финландската компания за компютърна сигурност F-Secure мобилната операционна система Android на щатската технологична компания Google е най-атакуваната към момента платформа от хакерите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
Шеф към подчинен: - Не те ли е срам бе! Два часа закъсняваш! Аз на твое място изобщо не бих се показал на работа ... - Да. Но аз, за разлика от вас, съм съвестен и идвам...
На този ден 19.06   1269 г. – кралят на Франция Луи IX постановява всички евреи, които не носят отличителния знак Звездата на Давид да заплащат глоба. 1829 г. – Руско-турската...