10% плосък данък от 2008 г.

17.12.2007 | 18:28
по статията работи: econ.bg
Отпадат необлагаемият минимум и семейното подоходно облагане. Парламентът прие на второ четене ЗДФЛ и текстове от бюджета на ДОО
10% плосък данък от 2008 г.

От 1 януари 2008 г. доходите на физическите лица ще се облагат с единна данъчна ставка от 10 на сто. Това реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. С въвеждането на плоския данък от 10% отпада необлагаемият минимум. Така от следващата година и хората с минимална работна заплата ще плащат налог.

Не бяха приети предложенията на представители на опозицията необлагаемият минимум за физическите лица за 2008 г. да бъде в размер на 220 лева на месец, предаде БТА.

Семейното подоходно облагане също отпада. Предложение родителите да ползват преференции, въпреки въвеждането на плоския данък, бяха направили депутатите от ДСБ Нено Димов, от БНС Стефан Софиянски и от "Коалиция за България" Петър Мръцков, Донка Михайлова и Янаки Стоилов.

Депутати решиха да запазят преференциите за инвалиди и през следващата година. Месечната данъчна основа за доходите от трудови правоотношения на лицата с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност ще се намалява с 660 лева.

Данъчната ставка за доходите на физическите лица в случаите на получаване на суми след изтичане срока на договора за застраховка "Живот", който е 15 или повече години, ще бъде 7 на сто от 1 януари 2008 г.

5 на сто (вместо сегашните 7 на сто) ще бъде ставката на данъка върху облагаемите доходи от дивиденти и
ликвидационни дялове в полза на местно или чуждестранно физическо лице от източник в България и на местно физическо лице от източник в чужбина.

Сумата от годишните данъчни основи ще се намалява с направени през годината дарения.
Сумата ще се намалява с до 5 на сто, когато дарението е в полза на юридически лица или институции, реши парламентът. Сред тях са здравни и лечебни заведения, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и такива за деца, домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа. Предвижда се данъчното облекчение да важи и за дарение, направено в полза на детски ясли, градини, училища, висши училища или академии, бюджетни предприятия, регистрирани в страната вероизповедания, специализирани предприятия или кооперации на хората с увреждания. До 5 на сто ще бъде облекчението и при дарения, направени на БЧК, културни институти или за целите на културния, образователния или научния обмен по международен договор, по който България е страна, на фонд "Енергийна ефективност", както и на комуни за лечение на наркозависими. Премахват се облекченията за дарение в полза на хора с увреждания.

Нормативно признатите разходи за авторски доходи, лицензионни възнаграждения на артисти, на изпълнители, на занаятчии ще бъдат 40 на сто (досега бяха 70 на сто). 25 на сто ще бъдат нормативно признатите разходи за доходите от свободни професии или възнагражденията по извънтрудови правоотношения, а за доходите от наем - 10 процента.

Данъчната ставка за доходите от стопанска дейност на едноличните търговци ще бъде 15%.
Беше отхвърлено предложението на Мартин Димитров от ОДС данъкът върху едноличните търговци също да е 10 на сто. Досега едноличните търговци се облагаха като физически лица. Депутатите не приеха също предложението на Иван Костов, лидер на ДСБ, да има необлагаем минимум за едноличните търговци, когато доходите им за годината са били до 2400 лева.

Прилагането на "плосък" данък, отпадането на необлагаемия минимум и повишаването на личната осигурителна вноска ще ощети над 1 000 000 души със заплати до 490 лева, се казва в декларация на КНСБ по повод гласуваните промени в закона. От КНСБ коментират, че допълнителен удар върху доходите на населението ще нанесе и поредното увеличаване на личната осигурителна вноска, с което съотношението работодател - работник ще е 60 на 40.

Минималният размер на обезщетенията за безработица от 2008 г. ще бъде 100 лева, а максималният – 200 лева,
реши още парламентът, като прие на второ четене текстове от бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2008 година, предаде Агенция "Фокус". Не бяха приети предложенията за това максималният размер на обезщетенията да бъде 280 лева, както предлага Мария Капон или 220 лева, както предлагат от НДСВ.

220 лева ще бъде и размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете, записаха още депутатите. За проектобюджета бе записано, че трябва да бъде 200 лева. 220 лева бе предложението на депутатите от БСП и НДСВ и на Антонела Понева от ДСБ. Предложението бе прието, след като на първо гласуване гласовете бяха равни, а на второ гласуване надделяха гласовете "за". Не бе прието предложение на независимия народен представител Мария Капон обезщетението да бъде 280 лева.

Максималният месечен размер на осигурителния доход ще е 2000 лева, като досега той беше 1400 лева. Не бе прието предложението на НДСВ максималният месечен размер на осигурителния доход да бъде 1600 лева.

Минималният размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст от 1 януари 2008 година ще стане 102.85 лева, решиха още депутатите, приемайки на второ четене текстове от бюджета на Държавното обществено осигуряване, предаде  Агенция “Фокус". От 1 юли следващата година минималният размер на пенсиите ще бъде 112.62 лева. Имаше направено предложение от независимия народен представител Мария Капон от 1 януари 2008 година минималният размер на пенсиите да бъде 160 лева, а от 1 юли – 190 лева. Антонела Понева от ДСБ пък внесе предложение пенсията да стане 120 лева от 1 януари и 132 лева от 1 юли. След като това искане не беше подкрепено, депутатът от ДСБ Нено Димов поиска прегласуване, като се обоснова, че със 102 лева не може да се осигури нормалното съществуване на пенсионерите. "Прагът на бедността е 166 лева. С тези средства обричате пенсионерите", коментира Нено Димов. Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че е гласувал отрицателно, защото това е политика без социална отговорност. “Правите за години напред невъзможно да се върнете към политиката на социална отговорност. Затворихте след себе си вратата за политика на социална отговорност", категоричен бе Костов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Интеза ООД Заключващи системи и аксесоари. Секретни патрони, брави, Master key системи, архитектурен обков, сейфове и каси и др.
Резултати | Архив
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
По време на интервю за работа. Интервюиращият пита: - Хм, във вашите препоръки пише, че сте "враждебен", "безразсъден" и "избухлив". Кандидатът за работа: - Да, така е. Бях най-добрият им...
На този ден 24.03   1201 г. – Цар Калоян превзема Варна, с което градът преминава от Византийската империя в България. 1449 г. – Арта е присъединена към Османски Епир. 1721 г....