10-те най-големи предизвикателства, пред които ще се изправи светът до 2050 г.

17.07.2017 | 17:00
по статията работи: Econ.bg
10-те най-големи предизвикателства, пред които ще се изправи светът до 2050 г.

Кои са големите предизвикателства, с които ще се сблъскаме в следващите няколко десетилетия? Кои проблеми ще трябва да решаваме след 30 години? Невъзможно е да се предскаже с точност, но BBC Future представя своя поглед към нещата, имайки предвид до какво биха могли да доведат тенденциите, които виждаме днес. Ето и какво според тях можем да очакваме до 2050 г.

Генетична модификация на хора

Миналата година между учените се разразиха дебати относно нова технология, която позволява „редактирането“ на човешката ДНК. Тя се нарича Crispr и средство за промяна на ДНК на хора, с цел премахването на заболявания като рак от уравнението.

Звучи страхотно, нали? Но всичко това може да има тъмна страна в етичен аспект и да прерасне в проект, задвижван от суетата, които създава „дизайнерски бебета“, да доведе до селектиране на ембрионите, които създават бебета, така че да имат определена интелигентност и определени физически характеристики.

Въпреки че въпросната технология все още не се използва широко, тя се смята за сегашното „голямо предизвикателство“, което обещава напредък, но с по-големи последици, за които трябва да сме подготвени. Всичко това означава, че етичните въпроси трябва веднага да бъдат поставени на масата във всяка лаборатория, университет и корпорация, които може да искат да променят нашата ДНК.

По-застаряло население от всякога

Не само ще се борим с факта, че популацията на Земята ще нарасне значително, но и хората ще живеят по-дълго. Което е чудесно, но всички тези възрастни хора ще се нуждаят от грижи. Всъщност броят на столетниците ще се увеличи повече от 50 пъти – от 500 хил. днес до над 26 млн. до 2100 г. От Великобритания до Япония и Китай, обществата с голям брой хора над 65-годишна възраст, ще станат все повече. През следващите няколко десетилетия, когато това започне да се случва, ще се нуждаем от по-добри грижи за възрастните хора (Япония вече обмисля дали роботите не могат да ѝ помогнат), а вероятно и политики, които да позволяват на повече имигранти да се опитват и да компенсират застаряването на работната сила, а в някои случаи и намаляването на раждаемостта.

Загубени градове

Не трябва да търсите много на места като Маями, за да видите как градовете се променят през XXI век – покачването на морското равнище постепенно води до изчезването на някои от тях. Заради измененията в климата не само ставаме все по-чести свидетели на наводнения по улиците, но и променящите се метеорологични условия влияят на дизайна на сградите, които се строят.

Освен че се изграждат повече стени, които да предпазват от морето, градовете вече имат изисквания първият етаж на новите сгради да е издигнат по-високо. И това не е всичко – ако тази тенденция продължава, ще се наложи да се примирим със загубата на цели райони от градовете, с острови и райони, разположени ниско, като Бангладеш.

Икономическото въздействие върху регионите ще стане по-голямо, а климатичните бежанци ще се превърнат в нещо често срещано. Натискът върху градовете става все по-голям, докато градското население расте. Ако изменението на климата донесе масова миграция, съществуващите инфраструктура, услуги и икономиките като цяло, могат да се окажат натоварени до точка на пречупване./investor.bg/

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Неолаб ООД Доставка на лабораторна техника, консумативи и аксесоари.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
Секретарка иска назаем пари от шефа си: - Е, ще ти ги върна, когато можеш...
На този ден 19.10   202 г. пр.н.е. – Втора пуническа война: В Битката при Зама легионите на римския главнокомандващ Сципион Африкански разбиват нахлуващата картагенска армия, предвождана...