3 нови завода за авточасти в България

11.10.2017 | 13:20
по статията работи: Econ.bg
3 нови завода за авточасти в България

В близко бъдеще в България ще се появят още 3 нови завода, които ще произвеждат части и компоненти за автомобилната индустрия. В изграждането им ще бъдат вложени 50 млн. лева, а новите работни места ще бъдат до 3000. Това стана ясно от думите на шефа на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев по време на среща с фирмите от автомобилния бранш, работещи у нас, организирана от Аутомотив клъстер България. 
"Всички усилия на БАИ са в посока да привличаме инвестиции, да подпомагаме иновациите и през тези два основни стълба да реализираме именно потенциала на България в автомобилостроенето. В следващите години заедно с автомобилния клъстер, ще работим за развитието на научно-развойна дейност и иновациите. Машиностроенето се развива успешно в страната, като броя на заетите е 600 000 души, което също е предпоставка през следващите години да привлечем сериозен производител на автомобили в България“, отбеляза Янев.
Той допълни, че от началото на годината БАИ е сертифицирала 3 проекта в автомобилостроенето на стойност над 50 млн. лв. с потенциал да се разкрият над 3000 нови работни места. А в момента се работи по нови 3 проекта, които са с приблизително същите параметри.

Вчера в София се състоя национална среща на фирмите от автомобилния бранш, която се организира от Аутомотив клъстер България и се провежда под патронажа на Росен Плевнелиев. По време на срещата Янев представи предимствата на България, като политическа и икономическа стабилност, достъп до пазари, образована работна ръка и финансови стимули към инвеститорите. "Интересна тенденция се забелязва сред 50% от лидерите на мултинационални компании, които смятат, че основните фактори за развити на индустрията ще бъдат електрифициране на автомобила и преместването на съсредоточените производители на автомобилни компоненти на Изток към Индия", допълни още Янев.

Основната тема на срещата бе „Тенденции и бъдеще на автомобилния бранш“. Събитието се проведе под патронажа на Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017). Между Аутомотив Клъстер България и LKW WALTER бе подписан меморандум за сътрудничество, според който австрийската компания ще вложи ноухау и техническия си опит в интермодалния терминал във Видин.
Плевнелиев откри форума и подчерта възходящата посока на развитие на автомобилната индустрия в страната в петте години от създаването на Аутомотив Клъстер България. „Много български райони получават надежда за по-качествен живот, благодарение на усилията на Клъстера. Заставам пред вас като президент и като човек, за да ви уверя, че всяка инициатива на Клъстера ще получи широка подкрепа и заедно имаме всички предпоставки да успеем. Скоростта, която набра Клъстерът, трябва да сезапази и умножи по пътя към реализирането на целта за привличане на инвеститор с цялостен завод за производство на автомобили“.

Положителните страни и перспективите пред автомобилното производство в страната бяха изтъкнати от заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов. „За нас е приоритет насърчаването на иновациите, които са тясно свързани с автомобилната индустрия“. Зам-министър Борисов изрази и признателността си към Клъстера за връзките му с образователни институции, както и за приноса му към развитието на дуалното обучение.

Арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България, представи за първи път проекта „Ауто Парк България“ във Видин. Презентацията му бе посветена на автомобилната индустрия в страната и възможността за изграждане на изцяло нов автомобилен завод в дунавския град, първата стъпка от което е стартът на интермодален терминал в близост до Дунав мост 2. Станиславов подчерта четирикратното увеличение на дела на автомобилната индустрия в изграждането на БВП на страната от 1% през 2012 (когато бе създаден Аутомотив Клъстер България) до над 4% днес. 
С голям интерес бе посрещната презентацията представителите на фирма LKW WALTER. Те разкриха любопитни подробности от опита си в създаването на интермодални терминали в Западна, Централна и все по-често в Източна Европа. Директорът на LKW WALTER пожела на присъстващите при следващата среща през 2018 интермодалният терминал на територията на Видин вече да функционира.
Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
В началото на новата учебна година... В час по литература: - А сега ми кажете каква е дилемата пред Хамлет от съвременна гледна точка? - Да се ожени или омъжи, госпожо!!!
На този ден 15.09   608 г. – Свети Бонифаций IV става папа. 668 г. – Римският император Констант II е убит в банята си от заговорници. 921 г. – Света Людмила е убита по...