5 причини капиталовите пазари в САЩ да продължават да записват ръстове

21.12.2016 | 12:40
по статията работи: econ.bg
Според CNN Money въпреки колебливите нагласи на инвеститори и експерти Wall Street може да достигне нови върхове
5 причини капиталовите пазари в САЩ да продължават да записват ръстове
Снимка: БГНЕС

Основните борсови индекси в САЩ достигнаха исторически високи нива, но мнозина инвеститори и експерти имат по-скоро негативни нагласи. Расте скептицизмът за това, дали пазарите ще достигнат нови върхове, но числата представят друга картина, пише CNN Money.

Индексът VIX, който измерва волатилността и често се определя като показател за страха на Wall Street, е на най-ниското си ниво от близо година.

Измерителят на CNN за страха, който включва VIX и още шест индекса за инвеститорските нагласи, показва сигнали по-скоро за „ненаситност“ на пазарите през последния месец. Опасенията след референдума във Великобритания първоначално разтърсиха пазарите, но бързо бяха разсеяни съмненията, че последиците биха наподобявали кризата след фалита на Lehman Brothers.

Инвеститорите са в еуфория от резултатите на президентските избори. 

Въпреки противоречивите му изказвания Wall Street смята, че президентът Тръмп би бил по-малко провокативен от кандидата Тръмп.

Така че в крайна сметка американският фондов пазар може да продължи подема си, макар и със скромен темп в обозримото бъдеще. Ето и причините.

Корпоративна Америка е в по-добра форма. Инвеститорите се надяват, че печалбите ще се увеличат през второто полугодие. Освен това добри новини идват от пазара на труда.

„Очакваме резултатите от корпоративните отчети да се възстановят през втората половина на годината. Американската икономика също би трябвало да помогне“, казва Бърт Уайт, главен инвестиционен директор в LPL Financial.

Акциите могат да останат скъпи известно време. Въпреки че пазарите достигат рекорди, това е очевиден повод за опасение. Но с лихвени проценти близо до нулата това може да овладее мечите настроения.

„Естествените последици от ситуацията „евтиното става по-евтино“ е „скъпото става по-скъпо“, което пък означава, че разпродажби на този пазар от страх от преоценяване биха били грешка“, казват анализаторите от Voya Global. Освен това според тях акциите ще останат привлекателни, тъй като доходността по държавните облигации е на най-ниското си ниво от 1792 г., когато Александър Хамилтън консолидира дълга на колониите.

Фед (а и други централни банка) са все още ваши приятели. Забавеният растеж в САЩ е по-добър от растежа в други части на света. Американската икономика обаче все още е далеч от състоянието, което се счита за стабилно.

Колкото до несигурността в Китай, Япония, Европа и редица развиващи се пазари и доколко тя застрашава САЩ, Фед може да задържи лихвените проценти на това ниво, макар че повечето икономисти смятат, че централната банка иска да затегне паричната политика.

Уилям Линч, инвестиционен директор в Hinsdale Associated, казва, че шансовете за повишение на лихвите през септември са се увеличили заради добрите данни за заетостта. По думите му обаче вероятността остава все още сравнително ниска, тъй като това ще изостри разминаването между Фед и останалата част на света.

Бумът на сливанията все още не е приключил. Корпоративна Америка харесва тази среда на ниски лихва. Dollar Shave Club се съгласи да бъде придобита от Unilever за 1 млрд. долара миналия месец, а пък този месец Walmart купи стартъпа за онлайн търговия Jet за 3,3 млрд. долара. Манията по сливания насърчава цените на акциите, тъй като инвеститорите залагат на още сделки. Тя подкрепя и компаниите, които придобиват, тъй като им дава начини да увеличат продажбите и печалбата, посочва CNN Money.

Бавният и умереният печели. Сега може и да не е времето за смели залагания, но не е и времето за изоставяне на фондовия пазар. Комбинация от облигации и акции има смисъл за мнозина инвеститори, тъй като светът на свършва. Това не е 2008 г.

„Търпеливите инвеститори би трябвало да бъдат възнаградени, ако не вършат налудничави неща“, казва Тери Спат, главен инвестиционен директор в Sierra Investment Management. “Вярваме, че е по-добре да се правят пари бавно, отколкото да се предприемат спекулативни залози. Все още има начини да се правят пари и да се правят плавно”, смята тя.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
И - Трейнинг ООД Обучения по мениджмънт, маркетинг и продажби.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
Пътуващ продавач на прахосмукачки позвънил на вратата на първата къща в новата си територия. Отворила му жена, но преди да успее да каже нещо, той се втурнал вътре и изсипал купчина конска тор на...
На този ден, 16.01:   27 г. пр.н.е. – Сенатът на Римската империя удостоява за първи път с титлата Август императора Гай Юлий Цезар Октавиан. 927 г. – Кордоба (в дн. Испания) е...