S&P увеличи кредитния рейтинг на Стара Загора

28.06.2012 | 15:00
по статията работи: Петър Чернев
В същото време перспективата пред рейтинга на Варна беше повишена
S&P увеличи кредитния рейтинг на Стара Загора
Снимка: Sxc.hu

Агенцията за кредитен рейтинг Standard and Poor's (S&P) увеличи оценката на Стара Загора от BB до BB+. Перспективата пред нея е положителна.

В мотивите за решението S&P посочва, че през 2011 г. е било отчетено подобряване при събираемостта на приходите. Този факт е донесъл пари в сметките на общината, подобрявайки ликвидната й позиция. Според прогнозите Градът под Аязмото ще успее да отговори на инфраструктурните си нужди, натрупвайки постепенно дългове. Това ще се случи без влошаване на ликвидната позиция. Очакванията за периода 2012-2014 г. по отношение на бюджетното представяне са добри. То би трябвало да бъде подкрепено от фискалната децентрализация в страната.

Като цяло правенето на каквито и да е оценки за Стара Загора е трудна работа, посочват от S&P. От агенцията обясняват, че причина за това са липсата на опит в средносрочното бюджетно планиране, ограничената гъвкавост при разходите и консолидираното, но неравномерно законодатество, с което кметът Живко Тодоров трябва да се справя. Припомняме ви, че миналата година той замени на поста проф. Светлин Танчев. 

Капиталовите разходи на Стара Загора ще бъдат под 15% от всички за периода 2012-2014 г. Това става ясно от умерения сценарий на S&P. В документа е посочено, че икономическият профил на града в международен план остава слаб.

През 2011 г. БВП в Стара Загора е бил едва 6900 долара на глава от населението. Очаква се през 2012 г. показателят да се увеличи с 0,7 на сто, с 2% през 2013 г. и с 2,5% през 2014 г.

Междувременно Standard and Poor's повиши перспективата пред кредитния рейтинг на Варна от стабилна на позитивна. Оценката остава BB. В информацията се посочва още, че възможността за предсказване на фискалната политика на морския град е ограничена. От друга страна той все по-силно разчита на натрупването на краткосрочни задължения и ограничената гъвкавост при разходите. Тя е факт в резултат на нарастващите нужди от вложения в инфраструктурата.

Варна продължава да бъде особено зависим от сектора на недвижимите имоти. Това е така, въпреки че от 2008 г. насам приходите от продажба на лично недвижимо имущество са намалели наполовина. Към 2011 г. те съставляват едва 15% от всички приходи.

За периода 2009-2010 г. Варна е успяла да покаже, че може да контролира разходите си при спадащи приходи. Според S&P този факт е навредил сериозно на гъвкавостта на града в сферата на разходите. Отбелязва се, че кметството е успяло да подобри събираемостта на данъците си.

Този факт, комбиниран с предполагаемия икономически растеж, ще доведе до силно оперативно представяне. БВП на морския град ще се увеличава с по 2.7% на година през периода 2012-2014 г. Тези цифри ще доведат до формиране на оперативен бюджетен излишък в размер на около 15,7% от разходите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
И - Трейнинг ООД Обучения по мениджмънт, маркетинг и продажби.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интеза ООД Заключващи системи и аксесоари. Секретни патрони, брави, Master key системи, архитектурен обков, сейфове и каси и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Две жени си разговаряли и едната попитала: - Какво ти подари мъжът ти за рождения ден? Жената отговорила: - Виждаш ли онова сребристо Ферари пред нас? - Ъъъъъъъъъъъ... Да! - Същият цвят...
На този ден 22.06   168 г. пр.н.е. – Битка при Пидна: Римляните предвождани от Луций Емилий Павел Македоник побеждават и залавят македонския цар Персей, с което приключва Третата...