Проучване: Facebook не е от голяма полза на новинарите

14.03.2014 | 14:59
по статията работи: Георги Георгиев
Не се застояваме дълго в медия, в която сме влезли през социалната мрежа
Проучване: Facebook не е от голяма полза на новинарите

Социалните медии може да са страхотни за намирането на уникално съдържание от източници, които иначе не бихте посетили. Но стане ли въпрос за създаване на ангажираност към информационни източници като новинарски сайтове, ползата от Facebook и подобните ѝ не изглежда толкова голяма. Поне така се твърди в ново проучване, публикувано в рамките на „Журналистическия проект“ на щатските анализатори от Pew Research.

Оказва се, че читателите, които целенасочено посещават даден информационен сайт , прекарват средно три пъти повече време в него, отколкото ако влязат в съответния сайт, след препращане от Facebook или уеб търсачка като Google или Bing.

Наред с това това лоялните посетители влизат в четири пъти повече страници от дадената медия на месечна база, като посещенията им в самата страница са три пъти по-чести, твърди изследването.

С други думи публикациите, които могат да окуражат читателите да отбележат в отметките на браузъра си (bookmark) съответния сайт и да се връщат в него, в крайна сметка генерират повече трафик, отколкото могъщия Facebook. В самото изследване се казва, че:

Facebook и търсачките са от жизненоважно значение за по-мащабно отразяване на отделни истории, и те успяват да постигнат това. Но връзката, която една новинарска организация създава с всеки отделен човек, дошъл на нейния уебсайт през Facebook или търсачка, изглежда доста ограничен. За новинарските медии, опериращи под традиционния модел на изграждане на лоялна и вероятно плащаща аудитория, е най-важно обаче да създадат доверие, така че потребителите да проверяват за информация първо при тях“.

За целта на проучването си от Pew са измерили данни на тримесечна база за 26 отдели новинарски организации в САЩ, в това число и топ 15-те сайта с най-много уникални месечни потребители.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...