Международна изложба за лозарство и винарство "Винария – 2008"

обл. Пловдив
26.03.2008 - 29.03.2008

От 26 до 29 март 2008 г. ще се проведе 16-тото издание на Международната изложба за лозарство и винарство "Винария – 2008" в Международния панаир в Пловдив, съобщи пресцентърът на МЗП.

В рамките на изложението ще се проведе конференция на високо ниво по въпросите за развитието на лозарството и винопроизводството в страните от Югоизточна Европа на тема: „Мерки за насърчаване на развитието на отрасъла и разширяване на пазара на вино”.

На откриването на изложбата, което ще се състои на 26 март в 10:30, ще присъстват министърът на развитието на селските райони и храните Александрос Кондос на Република Гърция и министърът на земеделието, горите и водите на Република Македония, Ацо Спасеноски.

Тази година в изложението ще участват 554 фирми от 32 държави.


На 26 март 2008 г., в първия ден на международната изложба „Винария 2008”, от 13 ч., в зала „Европа”, Конгресен център, Пловдивски панаир, ще се проведе представяне на предстоящата „Първа официална бизнес делегация на български винопроизводители и търговци на вино в Напа Вали, Калифорния, САЩ”.

Краткосрочната цел на делегацията е качествените български вина да се представят пред американски дистрибутори, за да достигне до високоплатежоспособния сегмент на ценителите на бакхусовата напитка. Дългосрочната – да се предприемат конкретни действия за разнообразяване на българския туристически продукт и България да се популяризира и като дестинация за винен туризъм. „Недалновидно е да очакваме, че е възможно да привлечем гости от високоплатежоспособния сегмент ценители на вино, ако качествените вина и новопостроените винени шата не се популяризират на потенциални генериращи пазари” коментира Илиян Иванов, председател на Национален хотелиерски мениджмънт клуб, инициатори и организатори на делегацията. „Вече имаме туристически продукт за винен туризъм, който по нищо не отстъпва на европейските, но докато в утвърдените винени дестинации, продуктът е обект на професионален маркетинг, у нас този процес тепърва предстои” допълва той.

По време на делегацията са предвидени срещи с ръководството на „Wine Institute” (Калифорнийската асоциация на винопроизводителите), с Aлиансът за устойчиво винопроизводство, представяне и дегустация на български вина в Сан Франциско сред американски дистрибутори в присъствието на медии, отразяващи винената индустрия на САЩ, срещи с мениджърските екипи на винени шата в меката на винената индустрия на САЩ – Напа Вали и дискусия с консултанти по маркетинг, специализирали във винен туризъм.


В рамките на изложението, на 28 март, винарска изба “Вила Винифера” организира “мастер клас” - “Дефиле на Мавруда” от 13.00 часа в Конферентна зала на Конгресната палата в Международния панаир в Пловдив.

На дефилето ще бъдат представени уникалните вина на избата от сорта “Мавруд”. Участие в семинара ще вземат български и международни експерти, които ще разкажат за историята и технологията на направата на виното, както и мястото му на световния пазар. Ще бъдат обсъдени и лечебните свойства на виното и как то влияе върху човешкото здраве. Съпътстваща за семинара ще бъде и дегустацията на уникалните вина на избата от всички присъстващи в залата гости.

За финал на събитието ще се проведе и така наречената “сляпа” дегустация за познаване на реколтата на предлаганите вина. В нея познания и усет към виното ще покажат участниците в кръглата маса, сред които е и Михаил Марковски - председател на Българската асоциация на професионалните сомелиери .

Модератор на събитието ще бъде Иван Гарелов.

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив