Минималната заплата в България е два пъти по-висока от тази в Русия

15.02.2017 | 10:40
по статията работи: econ.bg
За последните 10 години минималната заплата в България е отбелязала най-висок ръст. Тя е нараснала със 109%
Минималната заплата в България е два пъти по-висока от тази в Русия
Снимка: БГНЕС

Минималната работна заплата /МРЗ/ в Източна Европа все още е в пъти по-ниска, отколкото на Запад, но във всички бивши социалистически страни плащат много повече, отколкото в днешна Русия, показват данните на Евростат, цитирани от БГНЕС. 

Най-високите минимални заплати в Европейския съюз се плащат в Люксембург и Ирландия, а най-ниските – в България и Румъния. При това заплатите в тези две най-бедни страни на ЕС са нараснали за последното десетилетие два пъти. С над 60% са се увеличили и парите в бившите съветски републики Естония, Латвия и Литва. Евростат сравни данните от 22-те страни от ЕС, в които има въведени общонационални минимални заплати. 

В шест страни – Австрия, Дания, Италия, Кипър, Швеция и Финландия – държавата не е фиксирала минимална заплата. Показателите на страните, които не са членове на еврозоната, са изчислени в евро. Като цяло размерът на минималната работна заплата не говори много за стойността на квалифицирания труд в дадена държава, но затова пък позволява да се съди за общото равнище на жизнения стандарт, защото посочва долната граница на заплащане на наемните работници. В Люксембург плащат най-малко 1999 евро месечно, а в България – 235 евро. 

Това още веднъж показва колко голяма остава разликата в доходите в Европейския съюз. В този случай тя е почти 1 към 9. Все пак ако отчетем нивото на цените и покупателната способност на населението, тогава разликата между България и Люксембург ще бъде 1 към 3, изчислява Евростат. Представените данни показват, че в Западна Европа минималните заплати в пъти надхвърлят тези в бившите соцстрани. 

И дори в най-бедната западноевропейска страна Португалия работодателите са задължени да плащат на своите служители повече /650 евро/, отколкото е по закон в Естония /470 евро/, имаща най-високата ставка в източната част на континента. Изключение прави само Словения /805 евро/, която по този показател силно се приближава до Испания /826 евро/. А в Гърция след 6 години депресия посочената в закона минимална заплата /684 евро/ все още е по-висока, отколкото във всички страни от Източна Европа и дори Португалия. 

Гърция също така е единствената от разглежданите 22 държави в ЕС, в която минималната заплата в сравнение с 1 януари 2008 г. не е нараснала, а е намаляла с 14%. Във всички останали страни Евростат е регистрирал ръст, при това на някои места той е доста значителен. Например, в България минималната заплата се е увеличила за по-малко от 10 години със 109%, а в Румъния – с 99%, в Словакия – с 80%, в Естония – с 69% и в Латвия – с 65%. 

За сравнение в Люксембург увеличението е само 27%. Така че разликите в минималните заплати в западната и източната част на ЕС постепенно се стопяват. Едновременно с това се увеличава разликата между нивата на заплащане в бившите соцстрани и Русия. В момента в Русия минималната заплата е 7500 рубли, а от 1 юли 2017 ще нарасне с 4% до 7800 рубли. 

При сегашния курс на европейската валута /61,5 рубли за 1 евро/ това прави около 127 евро. Получава се, че минималната заплата в Русия е почти два пъти по-ниска, отколкото в България, и три пъти по-ниска, отколкото в Естония, и 12 пъти по-ниско, отколкото в Белгия или Холандия. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
– Шефе, ще ми повишиш ли заплатата, че три големи фирми се интересуват от мен? – И кои са пък тези три големи фирми? – Енергото, ВиК и GSM оператора ми…
На този ден 24.02     303 г. – Император Диоклециан издава указ за преследване на християните в Римската империя. 1303 г. – Битката при Рослин, част от Първата война за...