Най-големите икономики в света

11.05.2012 | 15:53
по статията работи: Петя Бързилска
За последните 12 години Китай се качва от шесто на второ място, а САЩ запазва стабилно първата позиция
Най-големите икономики в света

През 2011 г. американската икономика е най-голямата в света, като размерът на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ е 15,1 трлн. долара, показват данните на Международния валутен фонд (МВФ).

Интересен и ясно забележим обаче е икономическият растеж на Китай. През 2000 г. БВП на страната е едва 1,2 трлн. долара, а държавата се нарежда на шесто място сред най-силните икономики. През миналата година обаче голямата азиатска страна е на втора позиция и регистрира БВП в размер на 7,3 трлн. долара, пише „Си Ен Ен Мъни“.

След Китай и САЩ за 2011 г. по размер на БВП се нареждат Япония (5,9 трлн. долара) и Германия (3,6 трлн. долара), които са съответно на трета и четвърта позиция.

Европейската държава отстъпва третото място, което заема през 2000 г. Това се дължи на големия икономически растеж на Китай за последните 12 години, благодарение на който държавата задминава редица други икономики. Едновременно с това Япония в началото на новото хилядолетие е била втора след САЩ по размер на БВП. През 2009 г. страната на изгряващото слънце и Китай имат еднакъв размер на брутен вътрешен продукт, но през 2010 г. Япония трябва да отстъпи второто място на най-голямата азиатска държава.

Франция, която е втората по големина европейска икономика, отчита за миналата година БВП от 2,8 трлн. долара, с което заема шесто място. Същевременно Бразилия, която през 2000 г. е последна сред десетте най-големи икономики, през 2011 г. е на седма позиция (2,5 трлн. долара).

Последните четири държави в класацията са Великобритания (2,4 трлн. долара), Италия (2,2 трлн. долара), Русия (1,9 трлн. долара) и Канада (1,7 трлн. долара).

Промените освен от темпа на икономически растеж на Китай идват и от това, че Мексико изпада от списъка на десетте най-силни икономики на планетата. През 2000 г. страната е на десета позиция, но от 2005 г. не присъства в класацията.

Любопитно е също, че въпреки европейската дългова криза и големия размер на публичния дълг, Италия през 2010 г. и 2011 г. стабилно заема осмата позиция. Въпреки това обаче държавата не отчита съществен ръст на БВП, който се движи около 2,1 трлн. долара от 2007 г. насам.

През последните няколко години икономическия растеж на Бразилия е ясно различим, като от 2007 г. насам страната се качва всяка година с една позиция напред в класацията.

Прогнози

Прогнозите на МВФ за 2012 г. продължават на поставят икономиката на САЩ на първо място. Очаква се държавата да произведе БВП от 15,6 трлм. долара. Втора ще продължи да бъде тази на Китай (8 трлн. долара), а трета – Япония (6 трлн. долара).

През 2017 г. подредбата в тройката няма да се промени, но разликата между първите три държави и икономиките на останалите ще бъде също толкова отчетлива. Италия ще бъде последна сред десетте с 2,2 трлн. долара БВП, а първенецът САЩ се проивзежда 19,7 трлн. долара или почти 8 пъти повече.

Оцени статията:
5.00/5
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 14.03   1492 г. – Испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 000 евреи, в случай че не приемат християнството. 1697 г. – Последният свободен град...