Сделките с хотели изпреварват инвестициите в офис площи в края на 2016 г.

23.02.2017 | 15:55
по статията работи: econ.bg
От участниците на пазара с водеща роля са българските купувачи - 75%, спрямо международните инвеститори
Сделките с хотели изпреварват инвестициите в офис площи в края на 2016 г.
Снимка: БГНЕС

Последното проучване на Colliers показва позитивно развитие на инвестиционния имотен пазар в България. Общата стойност на сделките в страната надхвърля нивата от предходната година и достига 261 млн. евро. Най-големите транзакции са продажбата на Sofia Airport Center, логистичната база на СОМАТ и Стоков Базар Илиянци и делът им е 36%.

През второто полугодие най-много са сделките с хотели (27%), които изместват от първата позиция тези с офис площи. През първото полугодие последните са заемали 50% от общия дял, докато през второто процентът им е 18%, равен на този на сделките с търговски площи. Регистрира се завръщане на интереса към индустриални и логистични имоти, чиито принос се изразява в 20%. През 2016 г. транзакциите с имоти, генериращи доход, надвишават значително (65%) тези с активи, придобити със спекулативна цел (19%) или за собствено ползване (16%).

От участниците на пазара с водеща роля са българските купувачи - 75%, спрямо международните. Наблюдава се стабилно нарастване на дела на инвеститорите в недвижими имоти през последните години от 65 % през 2015 г. до 84% през 2016 г. за сметка на крайните ползватели.

Нивата на възвръщаемост понижават стойностите си от 2015 г. при офисни и търговски площи от 8,75%, а при индустриалните площи запазват нивата си - 11%. Очаква се инвестиционни сделки с мащабни генериращи доход качествени активи, договорени в края на 2016 г. и с предстоящо финализиране в началото на 2017 г., да понижат тези проценти с още 0,5% до 1.0%.

Очаква се положителното развитие на пазара да продължи и инвестиционният обем към края на годината да надхвърли този от 2016 г. Нивата на възвръщаемост ще се свият. Броят на сделките с недвижими имоти в страните от Централна и Източна Европа ще се увеличава и заради нарасналото финансиране от други източници. Азиатските и южноафриканските инвеститори все повече ще навлизат на пазари от ЦИЕ, които преди са били приоритет за германските, британските и американските инвеститори.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Неолаб ООД Доставка на лабораторна техника, консумативи и аксесоари.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
Питат Радио Ереван: - Как може да се преживее кризата? - С помощта на правилно подбрани антидепресанти. - По точно? - Пари, имоти, злато, диаманти...
На този ден 20.10   1740 г. – Мария Тереза се възкачва на трона на Австрия. Франция, Прусия, Бавария и Саксония отказват да уважат завещанието на нейния баща Карл VI, император на...