Цената на златото е под натиска на растящите борсови индекси

14.09.2017 | 11:15
по статията работи: econ.bg
Американските индекси достигнаха до нови рекорди за трети пореден ден в сряда, което отведе цената на златото до нива от 1 322 долара за унция
Цената на златото е под натиска на растящите борсови индекси
Снимка: БГНЕС

Златото се понижи до най-ниската си стойност от над една седмица, следствие на новите рекорди за американски индекси и намалялото напрежение, свързано със Северна Корея.

Американските индекси достигнаха до нови рекорди за трети пореден ден в сряда, което отведе цената на златото до нива от 1 322 долара за унция.

„Случилото се със Северна Корея, имаше своето въздействие върху цената на златото, но геополитическото напрежение се понижи“, коментира Бернард Дахда, анализатор в Natixis. „Успокояването на нещата, оказа изненадващо бързо въздействие в посока на спад за цената на благородния метал“, допълни още експертът.

Експерти припомнят, че до голяма степен, ръстът на златото се предопределяше от поевтиняването на долара и геополитическото напрежение. Степента, в която доларът може да продължи да поевтинява в бъдеще, се забавя сериозно.

Доларовият индекс добави нови 0.1% към стойността си, след като предходния ден нарасна от две и половина годишния си минимум, постигнат миналата седмица. Европейските индекси се повишиха във вторник, в среда на повишение за световните финансови пазари.

В допълнение, бездействието на Северна Корея през уикенда, когато се очакваше изстрелването на нови ракети от страната, повиши очакванията за успокояване на напрежението между САЩ и страната.

Сега, пазарът най-вероятно ще насочи своето внимание към Фед и предстоящото заседание на резерва през следващата седмица.

Фед повиши нивата на лихвите, вече два пъти през тази година, така че ново повишение на предстоящото заседание, изглежда малко вероятно. Такова бездействие пък, може да инициира възобновяване на спада на долара и съответно поскъпване на златото.

При останалите метали, среброто се понижи с 0.2% до 17.77 долара за унция, достигайки най-ниско ниво от 1 септември – при 17.67 долара за унция.

Платината загуби 0.7% от стойността си до 982.70 долара за унция, а паладият добави 0.8% до 940 долара за унция.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интеза ООД Заключващи системи и аксесоари. Секретни патрони, брави, Master key системи, архитектурен обков, сейфове и каси и др.
И - Трейнинг ООД Обучения по мениджмънт, маркетинг и продажби.
Резултати | Архив
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
Съпруг се връща от работа и се кара на жена си. - Маро, какво беше това кафе, дето ми направи сутринта? - Ми реших да го направя по силно, с три лъжички кафе... - Ужас, цял ден не можах да мигна...
На този ден 14.09   1752 г. – Британската империя приема Григориански календар и пропуска 11 дни (предишният ден е 2 септември). 1812 г. – Наполеонови войни: Седем дни след...