Разработиха пластмаса, която става по-здрава при удар

07.09.2013 | 10:00
по статията работи: Симеон Досев
Усъвършенстването е постигнато благодарение на промени в молекулярния състав на материала
Разработиха пластмаса, която става по-здрава при удар

Пластмасата е подходящ за всякакви цели материал и затова употребата му e толкова разпространена. Почти всеки предмет, който притежавате, е изработен до някаква степен от пластмаса. Тя е лека, евтина и лесно може да бъде оформяна по всякакъв начин.

Единственият й недостатък е това, че не е много издържлива. Притежателите на смартофoни могат да потвърдят това.

Това обаче може да се промени, информира сайтът extremetech.com. Изследователи от Университета Дюк работят върху нов вид пластмаса, която става по-здрава при удар или натиск.

Необичайните свойства на подобрения материал идват от промените в молекулярната му структура. Както и обикновената пластмаса, така и усъвършенствана има гръбнак от въглерод.

Разликата е, че тук въглеродните атоми са наредени в серии от триъгълници с по два атома бром на едно място. Изследователите открили, че по този начин структурата превръща деструктивната енергия в конструктивна. Как става това?

Когато полимерните вериги биват подложени на натиск или удар, те се разделят в две страни. При новия вид пластмаса обаче срязващата сила кара триъгълниците да се разделят на по-дълги вериги. Това освобождава свързващи точки на местата на брома и позволява втора молекула да заеме мястото.

За да използва тези свързващи точки учените са включили молекула, наречена карбоксилат.

Новата технология позволява свързването на множество вериги от молекули и засилва устойчивостта на материала в случай на удар. Поради това, че новата пластмаса реагира на механична сила, а не на светлина, топлина или химична обработка, тя е наречена механофор.

Екипът, който работи по проекта, е подложил новия материал на редица тестове, за да докаже, че той наистина работи. Пластмасата е била подложена на обработка с екструдер. Експериментът е доказал, че след промените, извършени в молекулярната структура, твърдостта се е увеличила 200 пъти.

Механофорът може да се окаже революционен за редица области, като например медицината. С новата пластмаса изкуствените сърдечни клапани и протезите ще бъдат много по-здрави и издържливи.

Дори можем да мечтаем за ден, в който за да накараме смартфона си да изглежда по-добре. Просто ще трябва да го ударим в земята!

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Неолаб ООД Доставка на лабораторна техника, консумативи и аксесоари.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Ücretsiz PHP warez Script Dünyanın en iyi ücretsiz scriptleri sadece warezm.comda bulabilirsiniz.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
В магазина: - Имате ли Том и Джери? - Моля? - Бери-чери. - Да не искате да кажете годжи-бери? - Да, да... баш това е!!!
На този ден 16.09   1795 г. – Великобритания завладява Кейп Таун (дн. ЮАР). 1810 г. – Мексико обявява независимост от Испания. 1848 г. – Американските астрономи братя Уилям...