В Москва започва "Атомекспо 2017"

19.06.2017 | 09:30
по статията работи: econ.bg
В рамките на „Атомекспо“ протича и най-голямата международна изложба на компании от ядрения бизнес
В Москва започва "Атомекспо 2017"
Снимка: 2017.atomexpo.ru

В Москва се открива IX Международен форум „Атомекспо 2017“, който ще се проведе от 19 до 21 юни. Форумът се организира ежегодно от руската държавна корпорация „Росатом“ и се е доказал като най-престижния форум на ядрената промишленост. В рамките на „Атомекспо“ протича и най-голямата международна изложба на компании от ядрения бизнес, обсъжда се съвременното състояние на ядрената индустрия и се формират тенденциите за по-нататъшното й развитие. Тази година основната тема е „Ядрените технологии - безопасност, екология, стабилност“.

През първия ден на форума основното събитие ще бъде пленарната сесия „Атомът – основа на безвъглеродната енергетика на бъдещето“, по време на която ръководителите на руски и чуждестранни институции, компании, международни организации и водещи експерти ще обсъдят съвременните предизвикателства, с които се сблъсква световния енергиен пазар, ролята на атомното енергопроизводство като надежден, икономически прогнозируем и екологично чист източник на енергия. Всичко това е в отговор на Парижкото споразумение и глобалните екологични цели за намаляване на вредните емисии и задържане на температурното покачване с до 2 градуса.

В сесията ще вземат участие първият заместник ръководител на Администрацията на Президента на Русия и председател на Надзорния съвет на „Росатом“ Сергей Кириенко, генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов, генералният директор на Агенцията по ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Уилям Магууд, генералния директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг, министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Берат Албайрак, министърът на енергетиката на Египет Мохамед Шакер, президентът и изпълнителен директор на KHNP Ли Кван Суп, генералният администратор на Комисариата по атомна енергия и алтернативни източници на енергия на Франция Даниел Верверд, министърът за разширяване на унгарската АЕЦ „Пакш“ Янош Шули, председателят на Управителния съвет на NECSA Келвин Кем и други.

 В рамките на форума ще бъдат проведени кръгли маси на различни теми: „Иновационни технологични решения за жизнения цикъл на ядрената енергетика като условие за устойчиво развитие“, „Инвестиции в бъдещето: избирам най-силните“ (включва две сесии – „Проекти за изграждане на АЕЦ в чужбина“ и „Ветроенергетика“), „3D печат – иновационен инструмент за развитие на ядрената енергетика“, „Формиране на човешки капитал за устойчиво развитие на ядрената индустрия“, „Екологична безопасност на ядрената индустрия – стратегия, регулиране, технологии“, „Чистата вода като един от ключовите фактори за икономическа устойчивост – пречистване на водата, подготовка, третиране“, „Хуманно подпомагане на икономическата интеграция в контекста на проекта за изграждане на АЕЦ – икономическа ефективност и осигуряване на обществена приемливост“, и др.

Отделно направление от деловата програма ще бъде посветено на цифровото бъдеще. Експертите ще обсъдят ролята на цифровите технологии при осигуряване на конкурентоспособността на ядрената енергетика, ще оценят IT-платформи и ще разгледат най-добрите практики за внедряване на цифровите технологии.

От България се очаква засилено присъствие на форума, както от представители на държавните институции, така и на АЕЦ „Козлодуй“, Български енергиен холдинг, български компании, работещи в сферата на ядрената енергетика и енергийни експерти.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Почерпен мъж отваря вратата на такси и пита: - Ще закараш ли двама човека до "Младост"? - Да, къде е другият? - Е, ти няма ли да дойдеш?!?
На този ден 12.12   1443 г. – Варненски кръстоносен поход: В Битката при Златица настъплението на кръстоносците, предвождани от Владислав III и Янош Хуняди, към Одрин е спряно от силна...