Предложенията ми за "Гражданска отговорност" защитават 3 млн. водачи, увери Менда Стоянова

13.11.2018 | 09:30
по статията работи: econ.bg
Предложението на Стоянова идва в отговор на тълкувателно решение на Върховния касационен съд от лятото, с което се разшири кръгът на хората, които могат да претендират за материално обезщетение вследствие смърт на пътя
Предложенията ми за "Гражданска отговорност" защитават 3 млн. водачи, увери Менда Стоянова
Снимка: БГНЕС

Не говорим за лобиране за застрахователна компания, а лобиране за 3 млн. водачи." С тези думи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова защити по "Нова телевизия" предложените от нея промени в кодекса на застраховането. От изказването й стана дума, че текстовете вече са редактирани, като таван за обезщетенията, изплащани за загинали на пътя, се предлага да има само за разширения кръг засегнати, но не и за най-близките - майка, баща, деца, съпруга и т.н.

Предложението на Стоянова идва в отговор на тълкувателно решение на Върховния касационен съд от лятото, с което се разшири кръгът на хората, които могат да претендират за материално обезщетение вследствие смърт на пътя. В обезщетението вече са включени братя, сестри, роднини от втора степен, баби, внуци и всеки, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналия. В резултат само за три месеца има допълнителни искове за над 100 млн. лв. към застрахователите, а те предупредиха, че няма да издържат финансово на подобен натиск и ще трябва да вдигнат сериозно цената на полиците.

Стоянова посочи, че през миналата година изплатените обезщетения на най-близките на загиналите са за над 280 млн. лева. "Ако изтегля моето предложение, застраховката ще поскъпне", подчерта председателят на бюджетната комисия. Тя изрази опасения, че вдигането на цената на полицата ще доведе до отлив на клиенти, намаляване на приходите от премии, повече обезщетения, изплащани от гаранционния фонд, и в крайна сметка фалити на застрахователи.

Според Стоянова, ако няма лимит по обезщетенията за най-близките на жертвите на катастрофи, но се ограничат тези за хората от "широкия кръг", не би трябвало премиите по "Гражданска отговорност" да се повишат драстично.

В началото на телевизионното си интервю председателят на комисията по бюджет и финанси съобщи, че снощи изпълнителната комисия на ГЕРБ е разпределила задачи на министри и парламентаристи, за да се реагира на набиращите сила протести в страната.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
- Прибирам се вчера, а жена ми намира червило по ризата ми... лудница, не ме остави на мира!  - Не се учудвам.  - Като почна да ми мрънка - и аз искам такова червило, и аз искам такова...
На този ден 16.02   1568 г. – Издадена е присъда от Светия престол, с която цялото население на Нидерландия, с изключение на няколко поименно изброени лица, е осъдено на смърт. Тя става...