Прекратените полици на "Олимпик" са на стойност над 9 милиона

18.08.2018 | 10:20
по статията работи: econ.bg
Ако след 10 май са били продавани полици - това е измама, твърди Ралица Агайн
Прекратените полици на "Олимпик" са на стойност над 9 милиона
Снимка: БГНЕС

Прекратените полици от обявената в несъстоятелност кипърската застрахователна компания "Олимпик" са на стойност 9 млн. 350 хил. лв. Това обясни заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн. В отговора си Агайн подчертава, че съгласно кипърското законодателство - договорите с "Олимпик" се прекратяват с назначаването на временен ликвидатор - т.е. на 18 август, а българският регулатор е предприел действия още от 10 май. 

От Комисията за финансов надзор предупреждават, че ако след 10 май са били продавани полици на обявеното в несъстоятелност застрахователно дружество "Олимпик", това е измама. 

Застрахователното дружество имало лиценз в Кипър, но имало клонове единствено в България. В края на септември ще се знае как да се действа с клиентите на дружеството, но от КФН допуснаха, че българският Гаранционен фонд може да съдейства за защита на правата им. Средната загуба на клиента е между 3 лева и 78 лева за периода до края на януари и след края на януари средната загуба от 103 до 192 лева на клиент. Още на десети май било направено така, че да не могат да се продават застраховки в България, каза Ралица Агайн и предупреди:

"Ако има хора, на които е била продадена застраховка след тази дата, ще трябва да знаят, че става въпрос за измама и ще сигнализираме и полицията и  всички компетентни органи, така че да се земат мерки, защото това е гарантирано измама".

От КФН казаха, че едноличен краен собственик на  "Олимпик" е испански гражданин. От полунощ, по последни данни, без гражданска остават 197 551 застраховани.

Комисията за финансов надзор /КФН/ не знае колко точно са застрахованите в "Олимпик". Това става ясно от писмени отговори на въпроси на "Хоризонт" от ресорния заместник-председател Ралица Агайн. За "Гражданската отговорност" е създадена необходимата организация чрез Гаранционния фонд. Именно благодарение на него се знае колко точно шофьори имат полици по задължителната застраховка. За останалите обаче - комисията няма как да знае, защото "Олимпик" е бил поднадзорен на кипърския регулатор. Очаква се временният ликвидатор да подготви списъка с ощетените  и след като кипърският съд се произнесе те ще имат 35-дневен срок, за да търсят правата си. 

От Комисията за финансов надзор допълват, че "българските потребители е добре да знаят и да имат предвид, че много от европейските държави въобще нямат схеми за компенсиране при несъстоятелност на застраховател, нито по „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, нито по застраховки „Живот“. 

MD5 CRACKER , SHA1 CRACKER , SHA256 CRACKER ,
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Пернишка мъжка компания разпива. По едно време един от компанията иска съвет: – Пичове имам връзка с омъжена жена, името няма да споменавам, дали да продължа връзката или да сложа край? Само...
На този ден 16.11   1869 г. – Официално е открит Суецкият канал. 1885 г. – Обсадата на Видин по време на Сръбско-българската война завършва с успех за българите, които отбиват...