Митничари иззеха 150 литра ракия

13.08.2012 | 16:06
по статията работи: Лили Бончева
В пет от седем обекта за изваряване на ракия в Русе са открити нарушения
Митничари иззеха 150 литра ракия
Снимка: Sxc.hu

Седем обекта за изваряване на домашна ракия са проверили служители на Митница Русе през почивните дни.

В пет от тях са открити нарушения на акцизното законодателство. Два обекта функционират без въобще да са регистрирани за целите на акцизния режим, отбелязват от пресцентъра на Агенция "Митници". Съоръженията в тях са запечатани от митническите органи и подлежат на изземване в полза на държавата. В останалите три не се води нужната отчетност за изваряваните количества ракия и не се начислява акциз.

Задържани са 150 литра ракия, произведени в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове.

От Митница Руссе напомнят, че Законът за акцизите и данъчните складове изисква специализираните малки обекти за дестилиране (казаните за изваряване на ракия) да са регистрирани в митниците, в чийто териториален обхват се намират. Неизпълнението се наказва с имуществена санкция до 3000 лева.

Гражданите имат право да произвеждат етилов алкохол (ракия) от грозде и плодове – собствено производство за тяхно лично и семейно потребление, до 30 литра годишно на семейство. Това количество се облага с 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол, което прави 2.20 лева за литър 40-градусова ракия. Акцизъкт се заплаща в обекта за дестилиране отделно от другите плащания за ползваните услуги. За платения акциз “казанджията” следва да издава отделен акцизен данъчен документ, който клиентът трябва да съхранява и да представя при проверка на митническите органи.

Спазването на тези законови разпоредби ще спести разочаровавнията на клиентите, чиято ракия се задържа при проверките в казаните, и гражданите, организиращи експлоацията на такива обекти за дестилиране, отбелязват от Агенция "Митници".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Мъж в зоомагазин: - Имате ли нещо… каквото и да е, само да е говорещо? - Да, говореща стоножка. Купил я, завел я вкъщи, нахранил я и я попитал: - Да се разходим? Мълчание. - Кажи! Да или...
На този ден 19.02   На този ден слънчевите лъчи огряват четирите статуи на Птах, Ра-Хоракти, Рамзес II и Амон-Ра, намиращи се във вътрешността на храма в Абу Симбел. Този феномен се наблюдава...