Българите са усетили поскъпване за последните седмици

18.10.2018 | 09:40
по статията работи: econ.bg
74 на сто очакват повишаването на цените да продължи в близките 2-3 месеца
Българите са усетили поскъпване за последните седмици
Снимка: БГНЕС

70% от българите твърдят, че са усетили увеличение на цените на стоките и услугите през последните седмици. Това показват резултатите от проучването "Политически и икономически индекс" на социологическата агенция "Галъп интернешънал". То е проведено сред 820 пълнолетни в периода от 5 до 12 октомври.

На същия въпрос 18% от анкетираните са обяснили, че не усещат промяна в цените на стоките и услугите. 3% от запитаните пък са усетили намаление на цените. 6% нямат мнение по въпроса, а други 3% не могат да отговорят.

Демографските показатели на извадката сочат, че най-осезаема промяна е усетила по-възрастната част от населението. Това са хората с по-ниски доходи и тези, които живеят в селата. Възможно е това е да се дължи и на факта, че тези части от населението традиционно симпатизират на опозиционни формации, тълкуват от "Галъп".

Привържениците на БСП са усетили най-силно повишението на цените на стоките и услугите. Но дори и мнозинството от привържениците на ГЕРБ също твърдят, че са усетили увеличението.

Хората с по-високи доходи логично проявяват по-малка чувствителност към увеличението на цените. Но дори и в тези социални групи усетилите увеличението на цените също са мнозинство.

Агенцията не изключва резултатите от проучването да са повлияни и от традиционния скептицизъм в общественото мнение по такива теми. Въпреки това обаче данните достатъчно ясно разкриват обществена тревога.

Резултатите от проучването показват и че мнозинството българи очакват повишението на цените да продължи. 74% от интервюираните са на мнение, че в близките 2-3 месеца повишението на цените на основните стоки, които използват, ще продължи да се случва. 14% са посочили, че цените, според тях, няма да се променят, а 2% - че ще намалеят. Процентът на тези, които не могат да отговорят или нямат мнение по този въпрос продължава да бъде голям - 10% от анкетираните ни сънародници.

Спрямо резултатите на този въпрос се отчита осезаем ръст на очакванията за повишение на цените спрямо предишните месеци. Предишният подобен скок е бил през пролетта на 2017 година, когато отново беше анонсирана възможност за повишаване на цените на енергоносителите.

PHP Scriptler , MKASPY shell indir , alfa shell indir , sadrazam indir , shell indir , shell indir , Atasehir kuaf Atasehir kuafor , Kumluca g MD5 CRACKER , SHA1 CRACKER , SHA256 CRACKER ,
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Американката: - Oh, my God! Българката: - А, не ми говори, моят и той е една гад...
На този ден 14.11   1308 г. – Полският град Гданск е завзет от кръстоносците, а жителите му са подложени на сеч. 1770 г. – Шотландският пътешественик Джеймс Брус открива извора на...