Мегафонд ще управлява средствата от Европейския съюз

19.05.2015 | 13:22
по статията работи: econ.bg
Правителството прави Фонд на фондовете, който ще е държавно търговско дружество
Мегафонд ще управлява средствата от Европейския съюз
Снимка: Thinkstock/Guliver

Правителството ще направи Фонд на фондовете, който да обедини управлението и контрола по харченето на европейските фондове. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на дискусия за еврофондовете в столицата. Според него по този начин финансовите инструменти ще са структурирани под общо управление, а финансовите инструменти по различните оперативни програми могат да бъдат обединени и да достигат до бенефициентите като пакет.

„Мениджър ще е държавно търговско дружество. Ще го изберем като структура на еднолично акционерно дружество. Фондът ще обедини управлението на разделени, но структурирани заедно елементи на отделните оперативни програми“, каза министърът.

Втора стъпка ще е разработване на правила за мениджъра, а в последствие ще се подпишат финансови споразумения между отделните управляващи органи. След това е необходимо определяне на финансови посредници. Според Горанов е необходимо да се проведат прозрачни и предотвратяващи конфликти на интереси и пране на пари процедури.

Той уточни, че за съкровищен орган на мегафонда може да се избере БНБ, като за целта не е нужно да се провежда обществена поръчка. Той уточни, че фондовете имат сметки в Централната банка.

Последният етап е подготовката и подписването на финансови споразумения между мениджъра на Фонда и финансовите посредници. Около 777 млн. лева по оперативните програми са заделени за финансови инструменти.

„Основна задача, ще бъде да създадем капацитет за управлението на финансовите инструменти. Мисля, че сме избрали правилната посока“, каза още Владислав Горанов.

Правителството е поканило с писма Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), Световната банка (СБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за участие в управителен комитет за управление на Фонда на фондовете, наричан на английски Фонд ъмбрела.

От трите финансови институции вече имало потвърждение, че ще включат.

По думите на председателя на Асоциацията на българските банки Петър Андронов, банките у нас са в състояние да осигурят нов кредитен портфейл за над 20 млрд. лв., информира "24 часа". Той посочи, че финансовите институции имат свръхликвидност и са готови при изразен инвеститорски интерес да осигурят въпросната сума.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Тъжен евреин се налива сам в един нюйоркски бар... Барманът се приближава: - Какво има, сър? - Абе, остави... Онзи ден един мой далечен роднина почина и ми завеща 5 милиона... - Но това е...
На този ден 16.02   1568 г. – Издадена е присъда от Светия престол, с която цялото население на Нидерландия, с изключение на няколко поименно изброени лица, е осъдено на смърт. Тя става...