Пътуваме в чужбина все по-често, но по-кратко

22.02.2018 | 15:30
по статията работи: econ.bg
Изследването „Глобални нагласи за пътувания“ сред повече от 15 000 пътуващи разкрива, че хората се притесняват, когато носят пари в брой по време на път
Пътуваме в чужбина все по-често, но по-кратко
Снимка: БГНЕС

Visa публикува резултатите от проучване, което изследва в подробности моделите и тенденциите на пътуване и туризъм през 2017 г. Изследването “Глобални нагласи за пътувания” показва, че прогонването на стреса е основната причина за хората да пътуват. Същевременно някои дейности, като получаване, носене и размяна на пари в брой могат да причинят тревожност и стрес у пътуващите. С услугите на Visa за електронни разплащания картодържателите разполагат със свободата да пазаруват по целия свят и да се възползват от изгодни валутни курсове при разплащане в местна валута, както и да избегнат скрити такси за превалутиране, когато се върнат в страната си. 

Макро тенденции при пътуванията през 2018 г.:

В допълнение към проучването на причините и начините на планиране, проучването “ГЛОБАЛНИ НАГЛАСИ ЗА ПЪТУВАНИЯ” сред пътуващи от 27 държави разкрива още редица макроикономически тенденции, които се очаква да продължат и през 2018 г.:

Все по-кратки пътувания: средният брой нощувки на глобално ниво е осем, в сравнение със средно десет нощувки за пътуване през 2013 г.  

Повече пътувания в чужбина: на глобално ниво се очертава тенденция за повече пътувания в бъдеще: от средно 2,5 пътувания за последните две години до средно 2,7 за предстоящите две. Най-много пътувания през последните две години са осъществени в региона на Северна и Южна Америка – средно 3,2 за 2017 г. 

Технологиите помагат на пътуващите да се ориентират по-лесно: 88% от пътуващите споделят, че са имали интернет връзка по време на пътуването си. Почти половината от участниците в проучването (44%) използват приложения за споделено пътуване на територията на държавата, която посещават. 

Няколко дестинации с едно пътуване: 11% от пътуванията по света включват посещения на няколко държави в рамките на едно пътуване. 

Най-посещаваните държави са Япония, САЩ и Австралия: най-посещаваната дестинация в света през последните две години е Япония, която измества САЩ от челното място. Тук трябва да се отбележи и ролята на предпочитанията според произхода: например, хората от региона на Тихоокеанска Азия най-често избират Япония като дестинация за пътуване. Американските граждани предпочитат континентална Европа, Мексико, Канада и Япония. 

Общ разход: жителите на Саудитска Арабия се нареждат на първо място по отношение на общата изхарчена сума за резервации, билети и разходи по време на пътуване в чужбина. Следват ги китайците, австралийците, американците и кувейтците. 

Улеснени разплащания в чужбина 

Все повече хора се възползват от възможностите на технологиите при планиране на своето пътуване – през 2017 г. 83% от пътуващите са използвали технологично решение, в сравнение с 78% през 2015 г. Същевременно, обаче, по-голямата част от хората все още избират аналоговите методи за разплащане в чужбина.  

Въпреки че много от пътуващите използват банкови карти, повечето от тях (77%) все още предпочитат разплащане в брой. В същото време при разплащане в чужбина с карти Visa, потребителите могат да се възползват от изгодни обменни курсове, като си спестят изненадващи такси за превалутиране. 

Тенденции при разплащане в брой по време на пътуване в чужбина: 

Парите в брой причиняват тревожност: основното притеснение по време на пътуване е загубата или кражбата на пари в брой.

Разточителни разходи: средната похарчена сума при пътуване в чужбина е 1 793 долара за едно пътуване. Средната сума в брой, с която пътуващите разполагат в себе си, достига еквивалента на 778 долара1.  

Предварителна подготовка: За да разполагат с такива суми в брой, 72% от хората  обменят пари в съответната валута още докато са в родината си и преди самото пътуване. 

Съображения за сигурност: едва един на всеки десет души тегли пари от банкомат в чужбина. Водещата причина за това е свързана със сигурността – един от всеки петима пътуващи посочва, че не тегли пари от банкомат от съображения за сигурност. Жителите на Европа, Близкия изток и Африка са по-склонни да теглят пари от банкомати в чужбина, в сравнение с хората от останалите региони.  

Спестени пари в брой: Цели 87% от хората посочват, че разполагат със останали пари в брой в края на пътуването. Едва 29% от пътуващите обменят оставащата сума обратно във валутата, в която могат да я ползват в родината си. Средният размер на останалите пари в брой на глобално ниво е 123 долара. 

„Развълнувани сме от повишаването на интереса към международни пътувания на етап, в който технологиите играят все по-голяма роля във всеки момент от пътуването. Visa картите гарантират на пътуващите сигурни, защитени, бързи и удобни разплащания в чужбина, като премахват неудобствата на парите в брой. Все повече хора ще предприемат международни пътувания през тази година и се надяваме се да им помогнем да се насладят на пълноценно изживяване“, казва Лин Бигар, директор „Маркетинг и комуникации“ на Visa.

Съвети за сигурност и спокойствие при разплащане по време на пътуване 

Използвайте своята Visa карта за плащане в местна валута, за да избегнете скрити такси за превалутиране.

Използвайте своята кредитна или дебитна карта за покупки. Visa гарантира сигурни, удобни и лесни разплащания в чужбина, с които не е нужно да разполагате с пари в брой. Сигурността на потребителите е гарантирана допълнително и от политиката на Visa за нулеви задължения2, по силата на която картодържателите са освободени от отговорност при неоторизирани движения по техните сметки.

За допълнителна сигурност, търсете начини за плащане на активиран от чип POS терминал. 

Търсете логата на Visa или PLUS на POS терминалите или банкоматите: те са гаранция за това, че устройствата приемат международни разплащания с карта. 

Проучването “Глобални нагласи за пътувания”анализира потребителското поведение и моделите на разплащане по време на пътуване в чужбина. Детайлното изследване на тенденциите по отношение на международните пътувания е част от ангажимента на Visa да улеснява и подпомага бизнес развитието на водещи представители на туристическия бранш. Проучването е осъществено в сътрудничество с консултантската компания ORC International и включва 15 500 интервюта, проведени на 27 пазара. Visa прави това изследване от 2008 насам.  

Инфографика на проучването може да видите ТУК.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
- Прибирам се вчера, а жена ми намира червило по ризата ми... лудница, не ме остави на мира!  - Не се учудвам.  - Като почна да ми мрънка - и аз искам такова червило, и аз искам такова...
На този ден 16.02   1568 г. – Издадена е присъда от Светия престол, с която цялото население на Нидерландия, с изключение на няколко поименно изброени лица, е осъдено на смърт. Тя става...