Китайци обмислят да инвестират 200 млн. евро в Бургас 5

07.03.2013 | 16:46
по статията работи: Лили Бончева
Ако намерението се реализира, азиатската инвестиционна компания ще стъпи за първи път на европейския пазар
Китайци обмислят да инвестират 200 млн. евро в Бургас
Снимка: Econ.bg

Китайски инвеститори имат интерес да прехвърлят свое производство в областта на преработвателната промишленост в Индустриална зона Бургас. Това съобщи пресцентърът на морската община след среща на заместник-кмета по финанси Красимир Стойчев с гостуваща бизнес делегация.

Ако се реализират намеренията на азиатците, първоначалната инвестиция на компанията би била между 30 и 60 млн. евро. В перспектива се предвижда да достигне 200 млн. евро и нагоре. Това съобщиха от община Бургас пред Econ.bg.

Засега китайският холдинг не желае името му да бъде споменавано. Ясно е обаче, че става въпрос за инвестиционна компания, занимаваща се с логистика и управление на свободни икономически зони и промишлени зони, уточниха от общината пред Econ.bg.

До момента холдингът притежава такива зони само в Азия. В случай че инвестицията се реализира, компанията ще стъпи за първи път на европейския пазар.

Китайските представители са пристигнали в Бургас, за да се запознаят лично с възможностите да реализират проекта си за изнесено производство в морския град.

Компанията e заявила намерение и да стъпи в морския град с голяма търговска верига, а продукцията от преработвателните предприятия да бъде както за вътрешния пазар, така и за експорт.

Красимир Стойчев е гарантирал пред китайците, че общината може да осигури условията, които са необходими за реализирането на проекта. Той ги е запознал с политиката на Бургас за поощряване на бизнес инициативите.

„При реализирането на проекта ще имате възможност да се възползвате от т.нар. “бърза пътека“ за административни услуги и от преференциите за ползване и закупуване на терени“, е обещал заместник-кметът, представяйки и преференциите, които държавата предвижда за инвеститори Клас А.

По-късно чуждестранната бизнес делегация е посетила и Пристанище Бургас, за да разгледа терминала за контейнерни товари. Представителите на китайския холдинг са изявили желание да се включат в модернизацията на порта.

По думите на Стойчев те са останали удовлетворени от условията, които им е предложила общината. Снимки от срещата може да видите тук.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
И - Трейнинг ООД Обучения по мениджмънт, маркетинг и продажби.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Около гласуването по ветото на президента за застрояването на земеделските земи става ясно, че опитните парламентаристи могат да достигнат до два консенсуса на едно заседание. Доказано е, че...
На този ден 21.02   1613 г. – Михаил Романов е избран за цар на Русия. 1719 г. – Улрика Елеонора се възкача на престола на Швеция и премахва абсолютната монархия в тази...