ЕЦБ планира да въведе нова овърнайт депозитна лихва

21.09.2017 | 17:30
по статията работи: econ.bg
Този ход идва в момент, когато централните банки в цял свят предприемат по-голям контрол върху еднодневните лихвени проценти след скандалите с манипулиране на лихвените ставки в частния сектор
ЕЦБ планира да въведе нова овърнайт депозитна лихва
Снимка: БГНЕС

Европейската централна банка обяви в четвъртък, че планира да публикува нов необезпечен овърнайт лихвен процент въз основа на данните, с които разполагат ЕЦБ и централните банки на държавите, които използват еврото, съобщава “Уолстрийт Джърнъл“.

Това представлява поредна стъпка в глобалното усилие на централните банки да разработят алтернативи на “скандалните“ междубанкови лихвени проценти, които са ключов критерий във всяка една финансова система. ЕЦБ заяви, че новата овърнайт депозитна лихва ще бъде въведена преди 2020-а година и ще служи като допълнение към лихвените ставки, определяни от частния банков сектор. 

Този ход идва в момент, когато централните банки в цял свят предприемат по-голям контрол върху еднодневните лихвени проценти след скандалите с манипулиране на лихвените ставки в частния сектор. Така например Английската централна банка обяви през юли, че ще изведен постепенно от употреба Лондонският междубанков лихвен процент, известен като Либор, който се използва за определяне на цената на заеми и деривати в световен мащаб за трилиони долари, но който беше сериозно засегнат от скандали, след като се разкри, че редица водещи търговски банки са манипулирали данните, използвани за определяне на лихвения процент. 

През миналия месец пък Федералният резерв на САЩ представи за публично обсъждане три предложения за референтни лихвени проценти за фирми, използващи американски държавни облигации като обезпечение за краткосрочни заеми. Водещите лихвени проценти понастоящем са в процес на задълбочени реформи. ЕЦБ реши да предприеме действия, тъй като тези лихвени проценти имат важна стабилизираща роля за контрактите на финансовите пазари, посочва централната банка в свое прессъобщение в четвъртък. 

ЕЦБ също така отбеляза, че “очертанията на най-високо ниво“ на новата лихвена ставка ще бъдат съобщени на участниците на паричните пазари през следващата година, като след това самите участниците на пазара ще могат да предоставят обратна информация.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Неолаб ООД Доставка на лабораторна техника, консумативи и аксесоари.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Резултати | Архив
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
Млад мъж отива в дома на американски милионер. – Много обичам дъщеря ви – казва той пламенно. – Вярно е, че съм беден, но любовта ми е толкова силна, че нищо не може да ме...
На този ден 23.10   1641 г. – Ирландски католици от Ълстър се опитват да превземат Дъблинския замък, седалището на английското управление в Ирландия, за да предизвикат отстъпки за...