ЕVN влага 11,6 милиона лева в най-модерната електрическа подстанция в Пловдив

18.10.2018 | 17:15
по статията работи: econ.bg
Новата градска електрическа подстанция „Евмолпия“ ще гарантира развитието и сигурността на захранване за източната и централна част на Пловдив
ЕVN влага 11,6 милиона лева в най-модерната електрическа подстанция в Пловдив
Снимка: БГНЕС

Днес в Пловдив „Електроразпределение Юг“ (ЕР Юг), част от групата на EVN България,  стартира изграждането на едно от най-модерните енергийни съоръжения в България – електрическа подстанция „Евмолпия“. 

Символичната първа копка на съоръжението, което ще осигури необходимия енергиен капацитет за развитието на източната и централна част на Пловдив, беше дадена от Робърт Дик, регионален мениджър на EVN за България, Карл Денк, председател на Съвета на директорите на ЕР Юг, Иван Тотев, кмет на община Пловдив, Теменужка Петкова, министър на енергетиката, Н. Пр. Андреа Вике, посланик на Република Австрия и Здравко Димитров, областен управител на област Пловдив.

Робърт Дик заяви: „Инвестицията в подстанцията е само част от планираните за следващите няколко години инвестиции, които възлизат на 40 млн. лв. Те включват освен подстанция „Евмолпия“, също и нов диспечерски център, нови котли в EVN Топлофикация и сгради. За EVN е важно като дългосрочен инвеститор да може да подсигури енергийното, а оттам и икономическото развитие на Пловдив и на останалите области, които обслужва.“ 

Министър Петкова заяви: „Поздравявам EVN за тази инвестиция в сигурността за снабдяването на Пловдив. Поздравявам ги и за съвременните технологии, които ще бъдат вложени в новата подстанция. Това е знак за сериозно отношение на EVN като инвеститор към гражданите и гостите на Пловдив“.  

На церемонията присъстваха още представители на местната бизнес, образователна, техническа и експертна общност, на ръководството на Енергийния системен оператор, на изпълнителите на проекта и други. 

EVN България инвестира в подстанция „Евмолпия“ 11,6 милиона лева, с което инвестициите на компанията за района на Пловдив от 2005 г. досега надминават половин милиард лева или 556 милион лева. Така общите инвестиции на EVN за цяла Югоизточна България са вече над 1.6 милиарда лева.  

Първоначално инсталираната мощност на новата подстанция е 50 мегаволтампера (MVA) с възможност да достигне 100 MVA. Тя ще бъде изцяло от закрит тип като присъединяването към мрежата ще бъде с подземна кабелна линия, без въздушни линии или стълбове, водещи към нея. Сградата ще е едноетажна с монолитна стоманобетонова конструкция и шумоизолация. Управлението, постоянният контрол и мониторинг на подстанцията ще бъде директно от страна на диспечерския център на EVN чрез телемеханика подобно на подстанция „Царацово“.  

Подстанция „Евмолпия“, носеща едно от древните имена на Пловдив, ще бъде втората изцяло новоизградена подстанция на EVN в Пловдив със срок на откриване 2020 г. Първата такава подстанция на EVN беше изградена през 2011 г. в района на село Царацово до входа на магистрала Тракия към Пловдив. Тя стана основен фактор за отварянето на нови производства и работни места поради възможността за присъединяване и сигурност на мрежата. 

Обхватът на действие на подстанция ''Евмолпия'' е централната и източна част на гр. Пловдив, където през последните години се увеличи изграждането на нови обекти, пораждащи необходимост от осигуряване на допълнителен капацитет на мрежата. С изграждането на новото съоръжение EVN за пореден път подкрепя икономическото развитие на Пловдив и региона. 

PHP Scriptler , MKASPY shell indir , alfa shell indir , sadrazam indir , shell indir , shell indir , Atasehir kuaf Atasehir kuafor , Kumluca g

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Китаец влиза в супермаркет и казва: - Чан чун жмън пън Кока Кола! Продавачът нервен: - Чакай малко, ве, много бързаш… нищо не разбрах! Да ти дам две бутилки к`во?
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...