Българите със собствено жилище намаляват

16.03.2018 | 09:15
по статията работи: econ.bg
62% от чужденците у нас притежават имоти
Българите със собствено жилище намаляват
Снимка: БГНЕС

Общо 82,9% от българите имат собствено жилище, а от чужденците в страната имот притежават близо 63%, съобщават от Евростат, цитиран от в. Дума. От предишни статистически данни става ясно, че през 2014 г. българите със собствени жилищата са били 84%.

В началото на прехода, според анализи на Световната банка, над 95% от българите са обитавали собствени имоти. Нашата страна в момента е на шесто място сред страните в ЕС по този показател. На първо място е Румъния с 96,1%, следвана от Словакия с 90,3%, Литва с 89,9% и Унгария с 88,2%.В дъното на тази класация са водещите европейски икономики като Германия, където собствениците на жилища са 52,5%, Австрия - 57,2%. Над тях е Дания с 63,3%, Великобритания с 64,8%, Франция с 65% и Холандия с 67%. 

Във всички държави членки делът на чужденците със собствено жилище е по-малък от този на притежаващите имот местни жители с изключение на Естония. Там чужденците със собствен имот са 85,4% при дял от 81% за местните. Обратната е ситуацията в Австрия, Гърция и Италия, където делът на местните жители със собствен дом надвишава поне три пъти дела на чужденците с имот, а в Словения - четири пъти.

Спадът на процента на живеещите в собствено жилище у нас се обяснява с факта, че все повече хора мигрират в големите градове, като за установяване те ипотекират жилищата си. Друга сред причините е, че хората, които са решили да закупят собствено жилище, го правят чрез ипотечен заем, което също не се отчита като тяхно до пълното му придобиване. 

Погледнато по този начин, може да се направи разделение между по-старите и по-новите членки на ЕС. Причините за него се коренят както в културните различия, така и в миграцията на хора през последните години. Логично е държавите, приемащи мигранти, да са с по-нисък дял на лицата, живеещи в собствени жилища. Дори от страните с отрицателна миграция.

Общата тенденция за намаляване на хората, обитаващи собствени имоти, не се отнася за държави, като Люксенбург, където те са се увеличили с 4,4%, Франция с ръст от 3%, Полша, Чехия, Хърватия и Малта, където собствениците на жилища са нараснали с 2,2%, отчитат от Евростат.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 27.05   1328 г. – Филип VI, първи представител на династията Валоа, става крал на Франция. 1703 г. – Руският цар Петър Велики основава Санкт Петербург. 1717 г....