България е на 51-во в Доклада за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум

17.10.2018 | 11:55
по статията работи: econ.bg
В тазгодишната класация на форума първи са САЩ, Сингапур и Германия. България е на 51-во място, като водещ бранш за развитието на индустрията у нас са дигиталните услуги
България е на 51-во в Доклада за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум
Снимка: под лиценза на creative commons

България заема 51-ва позиция от общо 140 държави в Доклада за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум за 2018 година, известен като "Докладът за Давос", съобщава Центърът за икономическо развитие (ЦИР), партньор за България на Световния икономически форум. 

В тазгодишната класация на форума първи са САЩ, Сингапур и Германия. България е на 51-во място, като водещ бранш за развитието на индустрията у нас са дигиталните услуги. За фактора "Внедряване на информационни и комуникационни технологии" – България е на 30-о място. Следват "Способност за иновации" – където страната ни се нарежда на 48-о място. Добри са оценките за "Пазар на труда", където България е на 50-о място и "Макроикономическа стабилност", където сме на 52-ро място, отчитат експертите на Центъра за икономическо развитие.

В показателите "Институции" и "Човешко здраве" България е на 70-а позиция. При показателите "Образование и умения" и "Размер на пазара" страната ни е на още по-задни позиции в класацията. В показателя "Защитата на правата на собственост и интелектуалната собственост България е на 118-о място. По показателя Организираната престъпност – на 116-то място, сочи докладът. Твърде ниски са и оценките за ефективността на съдебната система, надеждността на системата на полицията и бремето на регулирането на икономиката, посочват от Центъра за икономическо развитие.

Сериозни трудности и проблеми изпитва и пазарът на труда в България. По показателя "Лесно наемане на квалифицирани работници" България е на 122-ро място, по "Обхват на обучение на персонала" страната ни е на 118-о място, а по "Умения на завършващите образование" – се нареждаме на 101-во място.

По отношение на фактора "Инфраструктура" България заема 58-а позиция, което е относително благоприятна оценка, се отбелязва в доклада. В същото време по показателя "Качество на пътищата" нашата страна е на 90-о място, сочи Докладът за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум за 2018 година.

Глобалният доклад за икономическо развитие се публикува редовно от 1979 година, а България е включена в класацията за първи път през 1999 година.

PHP Scriptler , MKASPY shell indir , alfa shell indir , sadrazam indir , shell indir , shell indir , Atasehir kuaf Atasehir kuafor , Kumluca g

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Като видя някой да си изпива бутилката бира до дъно си викам: - На тоя може да се разчита, няма да си остави работата недовършена!!!
На този ден 27.05   1328 г. – Филип VI, първи представител на династията Валоа, става крал на Франция. 1703 г. – Руският цар Петър Велики основава Санкт Петербург. 1717 г....