13 общини са във финансови затруднения

16.05.2018 | 09:15
по статията работи: econ.bg
Общините, които отпадат от списъка през тази година, са 21, сред които Созопол, Кърджали, Тетевен, Велинград и др.
13 общини са във финансови затруднения
Снимка: БГНЕС

13 общини (или 4,9% от всички общини в страната) отговарят на три и повече от критериите за общини с финансови затруднения, става ясно от данните от годишните отчети за касово изпълнение на бюджетите на общините края на 2017 г. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в отговор на депутатски въпрос, предаде БГНЕС.

Общините, определени като общини с финансови затруднения, през 2018 г. са Симитли, Струмяни, Белоградчик, Грамада, Димово, Кочериново, Рила, Сапарева баня, Септември, Перник, Неделино, Чепеларе и Стамболово. Общините, които отпадат от списъка през тази година, са 21, сред които Созопол, Кърджали, Тетевен, Велинград и др. 

През 2017 г. са съгласувани планове за финансово оздравяване на 10 общини - Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград, Сливен, Сунгурларе, Видин, Мизия и Симитли. „Тези общини изготвиха и изпратиха за съгласуване оздравителни планове, в които си поставят цели за финансово оздравяване, които включват мерки за увеличаване на приходите и оптимизиране и ограничаване на разходите в годишен и средносрочен план, изготвени на база на обективен анализ на основни финансови показатели. Целта е да бъде намален дефицитът по бюджета, както и ограничаване на необезпечените и просрочени задължения и да бъдат въведени конкретни мерки за подобряване на процеса на управление на общинските финанси”, пише в отговора на Горанов. 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...