5 начина, по които графенът ще промени технологиите

15.04.2014 | 11:00
по статията работи: econ.bg
Технологиите няма да са това, което бяха
5 начина, по които графенът ще промени технологиите

Бъдещето на модерните технологии е в материал, наречен графен, смятат водещите университети, изследователски центрове и технологични компании. Той представлява въглеродно съединение с голяма еластичност и функционалност. Затова се очаква, че в бъдеще грифенът ще повлияе не само на външния вид на техниката, но и на всичко което сме свикнали да мислим за нея. Ето и петте посоки, в които ще се променят продуктите в бъдеще.

1. По-здрава и тънка повърхност. Смартфони като LG G Flex вече могат да се „лекуват“ сами от леки одрасквания на повърхността, но графенът ще изведе устойчивостта на материалите на съвсем ново ниво. Той е 100 пъти по-здрав от стоманата, което е възможно благодарение на неговите атоми, подредени в двуизмерни редици.

2. Гъвкав като гума. Според изследователите от Колумбийския университет, графенът има еластичност до 20%, което означава, че може да се огъва като гума. Samsung Institute of Technology вече експериментира с материала за създаването на гъвкави дисплеи. Друго предимство на графена е, че е водоустойчив.

3. По-леки и тънки устройства. Благодарение на структурата си, графенът може да се направи достатъчно тънък, така че някой ден да имаме мобилен телефон с дебелината на лист хартия.

4. Невероятен живот на батрерията. Графенът ще промени и начина, по-който технологиите фунционират, категорични са изследователите. Очаква се скоро да има батерии от графен и силикон, които да издържат до седмица след 15-минутно зареждане. Така вече няма да се тревожим, че сме забравили зарядното на смартфона, когато пътуваме.

5. Работи заедно с тялото. Според учените от Университета в Манчестър, графенът има способността да взаимодейства с човешкото тяло. Очаква се скоро мобилните устройства да имат функции за сканиране на нервната ни система или да „говорят на клетките“ ни, за да подобрят работата на определена част от тялото.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...