Fitch понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Великобритания

28.06.2016 | 09:41
по статията работи: econ.bg
В Брюксел започват срещи на високо ниво относно излизането на Обединеното кралство от ЕС
Fitch понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Великобритания

Международната рейтингова агенция Fitch понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Великобритания в чуждестранна и национална валута от АА+ на „АА“ с негативна прогноза, съобщи АФП.

Това не е първата агенция, която понижи рейтинга на Обединеното кралство. Такива действия предприе по-рано рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуърс“ (S&P), която понижи кредитния рейтинг на Великобритания от ААА до АА заради референдума в страната, на който беше решено тя да напусне Европейския съюз.

След вота друга агенция - „Муудис“, също промени своята перспектива за Великобритания от положителна на „негативна“.

В Брюксел днес предстои среща на лидерите на страните членки на ЕС. Те ще обсъждат излизането на Великобритания от Евросъюза.

Днес обсъжданията ще бъдат с британския премиер Дейвид Камерън, който подаде оставка след резултатите от референдума, но в рамките на два месеца ще изпълнява функциите на правителствен ръководител. В сряда срещите и разговорите в Брюксел вече ще се провеждат без присъствието на Камерън.

Процедурата по излизането на Великобритания от ЕС е описана в Лисабонския договор, като последната редакция е от 2009 г. Тя предполага преди всичко излизащата страна да даде формално уведомление за решението си за излизане. Скоро след обявяването на официалните резултати от т. нар. BrexitКамерън обяви, че преговорите за излизане ще започнат след избирането на нов премиер през есента.

Лидерите на страните от ЕС обаче съгласуваха общо заявление, в което се обявяват за по-скорошно уведомление от страна на Лондон за решението му за излизане, за да не се създава атмосфера на несигурност, допълва БГНЕС. По-късно същия ден на съвещание в Люксембург министрите на повечето страни членки на ЕС потвърдиха, че Великобритания не е длъжна да бърза да излезе с официална заявка. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...