Осигуровки на лице, упражняващо свободна професия

Здравно, пенсионно и социално осигуряване. Казуси и решения.

Модератори: econ.bg, gmihaylov

Осигуровки на лице, упражняващо свободна професия

Мнениеот jorokovachev на Пет Окт 17, 2008 1:30 pm

Здравейте,
Упражняващ свободна професия съм и имам годишни граждански договори с агенции за преводи за работа като преводач от началото на годината. С промените на законодателството и по точно Законът за доходите на физ. лица (от месец април 2008), ставката на данъчно признатите разходи стана 35%, а данъкът върху дохода е 15%. Тъй като преди април месец ставките бяха 25%-ДПР и 10%- ДОД това променя резултата. Как ще се оформи балансът при платени хонорари по старите ставки, при условие че трябва да се покрият изискванията на закона? Като имам годишни договори, трябва ли да изисквам служебни бележки всеки месец или данъкът ми се приспада всеки месец, а в началото на следващата година съответно се издават служебни бележки за календарната година?
И друго. Когато ми се изплащат хонорари, агенциите трябва ли да изчисляват сумата на осигуровките, без да ги плащат (това е мое задължение) и да ги приспадат от данъчната основа и от полученото да вадят дължимия ДОД, който се удържа от тях?
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ОТГОВОРИТЕ!!!
jorokovachev
 
Мнения: 7
Регистриран на: Вто Мар 04, 2008 2:00 pm

Re: Осигуровки на лице, упражняващо свободна професия

Мнениеот vaneti на Сря Окт 22, 2008 3:58 pm

Фирмата с която сте сключили договор прави всички удръжки ЗОВ, ДОД, УПФ (ако сте след 60г.) и др. по ЗКПО. Служебната бележка може да си я полоучавате всеки месец или да ви я дадат м.01.2009г. Това ваше решение. Иначе фирмата е длъжна да ти дава подписана и подпечатана след получаване на хонорара.
vaneti
 
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Окт 22, 2008 3:52 pm

Re: Осигуровки на лице, упражняващо свободна професия

Мнениеот sethshawn на Съб Яну 22, 2011 7:06 am

vaneti пиши:Фирмата с която сте сключили договор прави всички удръжки ЗОВ, ДОД, УПФ (ако сте след 60г.) и др. по ЗКПО. Служебната бележка може да си я полоучавате всеки месец или да ви я дадат м.01.2009г. Това ваше решение. Иначе фирмата е длъжна да ти дава подписана и подпечатана след получаване на хонорара.
Вашият отговор е полезно за благодарение
sethshawn
 
Мнения: 1
Регистриран на: Съб Яну 22, 2011 6:58 am


Върни Осигуровки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта