Как да изчисля осигурителния си стаж?

Здравно, пенсионно и социално осигуряване. Казуси и решения.

Модератори: econ.bg, gmihaylov

Как да изчисля осигурителния си стаж?

Мнениеот artman на Нед Авг 09, 2009 11:11 am

На 14 август изтича предизвестието ми за пенсиониране, а на 28 март навърших възрастта, като имам над 40 г. стаж. Искам да изчисля колко общо е той, за да изчисля каква пенсия ми се полага, но не знам до кога да го смятам, защото:
1. В чл.45а(2) на Наредбата за пенсиите чета, че осигурителният стаж се смята до датата на която са налице условията за пенсиониране поради навършена възраст и натрупан стаж, която за мен е 28 март. Дори мога да поискам да ми бъдат възстановени удържаните ми осигурителни вноски след тази дата. Пред кого да направя постъпките и кой ще ми ги възстанови не пише.
2. Друга възможност е за крайна дата да смятам датата, до която реално ще работя и ще ми бъдат удържани осигурителни вноски, и това е 14 август.
3. Трета възможност е времето след 28 март да се умножи по 3 в съответствие със стимулирането на по-късното пенсиониране (не знам кой е нормативния документ, но май вече е в сила) и така към полученото до 28 март би трябвало да се добави малко повече от 1 година.

Моля компетентните да коментират вариантите, които изброявам, защото виждам противоречия (особено във възможността да поискам възстановяване на вноски). Не е изключено да не съм разбрал нещо както трябва, както и да има четвърти вариант...
artman
 
Мнения: 10
Регистриран на: Нед Авг 09, 2009 10:48 am

Кога ще има промяна на условията за пенсиониране?

Мнениеот bonka на Сря Авг 12, 2009 1:23 pm

От миналата година се говори за увеличение на пенсионната възраст при пенсиониране, което било изискване на ЕС. Спрягат се 63 и 65 години за мъже и жени. Вярно ли е това и ако е така - кога най-рано ще стане? Освен това, към момента пенсионният закон дава възможност да избереш три най-благоприятни за теб години, но от последните петнайсет от м.декември 1996 г. назад. Всички знаем, че точно през тези години заплатите бяха много ниски и едва ли човек, който не е от висшите етажи на властта, ще има добра заплата и в един по-късен момент - по-голяма пенсия. Няма ли да има промяна в тази наредба?
bonka
 
Мнения: 2
Регистриран на: Сря Авг 12, 2009 1:12 pm

Re: Как да изчисля осигурителния си стаж?

Мнениеот todorvip на Пет Авг 14, 2009 2:17 pm

За да се изчисли осигурителния стаж трябва да се направят следните справки:
1.Преди 1979 година да се изберат три последователни години с най-високи заплати, премии и награди.
Трябва да се набавят като Уп.2 и Уп.3 от архивите на предприятието и да се заверят с подпис и печат.

2.Да се издирят архивите и за следващите години до 2009г. У.2 и Уп.3.

3. Формулата по,която се изчислява полагаемата се пенсия, така е направена, че и служителките от НОИ трудно ще ви обяснят методиката. Да не говорим, че от един сектор немогат да вземат данни от регистара им поради различните програмни продукти??? Мен лично са ме връщали 6 пъти и незнам до кога ще се срещаме. Аз трябва да съм песионер от 15 Февруари 2009г. Това е нашето положение и си траеме. Поздрави.
Тодор Иванов
todorvip
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пет Авг 14, 2009 1:58 pm

Re: Как да изчисля осигурителния си стаж?

Мнениеот artman на Пет Авг 14, 2009 7:20 pm

На Бонка мога да кажа, че у нас нищо конкретно не съм чувал за увеличаване на възрастта за пенсиониране. Тенденцията е такава в застаряваща Европа обаче, което значи че и унас ще се случи. В Англия и Франция вече се говори за 70 г.
А Тодор направо ме отчая, че още не е пенсиониран, а днес изтича законният 6-месечен срок, в който това е трябвало да стане. Пожелавам му в понеделник д получи решението!
На друго място ми отговориха, че чл.45а се отнася само за частния случай "закупуване на стаж" при недостиг, т.е. ако погрешно си направил повече от необходимите вноски за такава покупка, можеш да си поискаш обратно тези, които са в повече.
artman
 
Мнения: 10
Регистриран на: Нед Авг 09, 2009 10:48 am

До todorvip

Мнениеот artman на Нед Сеп 06, 2009 9:13 am

Първо да ти благодаря, че се отзова! Надявам се, че най-после си си получил решението от НОИ и вече си пълноправен участник в пенсионерското движение. ;)
Майтапа настрана, аз вече усвоих технологията за изчисляване на пенсии и опитах да ти пратя съобщение на лични с предложение в тази връзка. Не се получи, обаче, с обяснението "няма такива абонати"?!?!
Пиши ми ти на лични, ако те интересува.
Поздрави! :)
artman
 
Мнения: 10
Регистриран на: Нед Авг 09, 2009 10:48 am

Re: Как да изчисля осигурителния си стаж?

Мнениеот Business_woman на Пон Апр 04, 2011 4:30 pm

искам наистина да плагодаря за публикуваната информация защото срещнах доста затруднения докато намеря необходимите неща
Business_woman
 
Мнения: 5
Регистриран на: Пон Апр 04, 2011 3:59 pm

Re: Как да изчисля осигурителния си стаж?

Мнениеот deathripple на Вто Апр 12, 2011 7:35 am

Да наистина много полезна информация, особено когато не разбира човек и не знае къде да я потърси. Благодаря Ви.
deathripple
 
Мнения: 3
Регистриран на: Сря Мар 02, 2011 10:57 am


Върни Осигуровки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта