Плаща ли се ДДС на пари усвоени от Европейския съюз?

Модератори: econ.bg, gmihaylov

Плаща ли се ДДС на пари усвоени от Европейския съюз?

Мнениеот bachkatori на Вто Фев 16, 2010 12:25 pm

Трябва ли да се плаща ДДС на приходи придобити от безвъзмездно финансирана програма на Европейския съюз при положение, че приходите за българската фирма са отчетени в проекта на безвъзмездната програма?
bachkatori
 
Мнения: 2
Регистриран на: Вто Фев 16, 2010 12:21 pm

Re: Плаща ли се ДДС на пари усвоени от Европейския съюз?

Мнениеот Ugly на Вто Фев 16, 2010 2:21 pm

За какво точно е отпуснато това финансиране. Обикновено за плащанията от структурните фондове на Европейския съюз не се начислява ДДС (те са за финансиране на разходи).
Ugly
 
Мнения: 103
Регистриран на: Съб Авг 23, 2008 8:24 pm

Re: Плаща ли се ДДС на пари усвоени от Европейския съюз?

Мнениеот bachkatori на Сря Фев 17, 2010 3:31 pm

Става въпрос за българска фирма, която осъществява координиращата дейност на проекти по програма "Учене през целия живот", която се отнася за продължаващо образование и обучение. Българската фирма координира успешното изпълнение на такива проекти на партньори от Европейския съюз, които искат да се осъществи такова професионално обучение тук в България.
Ще съм Ви много благодарен ако ми кажете и кой е чл. от закона, който отговаря еднозначно на въпроса!
bachkatori
 
Мнения: 2
Регистриран на: Вто Фев 16, 2010 12:21 pm

Re: Плаща ли се ДДС на пари усвоени от Европейския съюз?

Мнениеот Ugly на Сря Фев 17, 2010 5:43 pm

ЗДДС

Данъчна основа при доставка на територията на страната
Чл. 26.
.
.
(3) Данъчната основа по ал. 2 се увеличава със:
.
2. всички субсидии и финансирания, пряко свързани с доставката;


Кои финансирания се считат пряко свързани с доставка е видно от § 1, т.15 от Допълнителни разпоредби на ЗДДС

§ 1. За целите на този закон:
.
.
15. (изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) "Субсидии и финансирания, пряко свързани с доставка" са субсидиите и финансиранията, чието отпускане е пряко обвързано с цената на предоставяни стоки или услуги. Не са субсидии и финансирания, пряко свързани с доставка, субсидиите и финансиранията, предназначени единствено за:

а) покриване на загуби;

б) финансиране на разходи, включително за придобиване или ликвидация на активи.

Тоест не увеличавате данъчната основа когато финансиранията са предназначени единствено за покриване на загуби, като и при финансиране на разходи, включително за придобиване или ликвидация на активи.

Трябва да прегледате договора по тази програма и да прецените получените средства дали представляват в действителност насрещно плащане за доставка, извършена в полза на страната извършила плащането (в случая Европейската комисия), или същите са пряко обвързани с цената на предоставени услуги.

Ако в случая Европейската комисия, предоставяща средствата няма да се възползва от определена стока или услуга доставена от Вас във връзка с реализирането на посочения проект следва да се приеме, че не е налице насрещна престация за извършена доставка от Вас и ако е видно, че същите не са пряко обвързани с цената на доставка на стока или услуга, извършвана от Вас като бенифициент към трети лица, а с тези средства ще се покриват разходи, извършвани от Вас. Ако е така то следва да се приеме, че в тези случаи става въпрос за така наречените финансирания "за покупка". Тоест тези финансирания ще са предназначени за поемане на разходи по закупуване на стоки и услуги от Вас като бенефициент и Вие няма да начислявате ДДС.

Ако обаче Европейската комисия, предоставяща средствата ще се възползва от определена стока или услуга доставена от Вас във връзка с реализирането на посочения проект, се приема, че е налице насрещна престация за извършена доставка от Вас или пък е пряко обвързано с цената на предоставяни стоки или услуги, то тогава с това финансиране се увеличава данъчната основа съгласно чл.26, ал.3, т.2 от ЗДДС. Което пак не означава, че трябва да начислявате ДДС, защото самата основна доставка може да е освободена по смисъла на ЗДДС (вижте чл.41 от ЗДДС).

Няма еднозначен отговор и член който да отговори на вашия въпрос.
Ugly
 
Мнения: 103
Регистриран на: Съб Авг 23, 2008 8:24 pm

Re: Плаща ли се ДДС на пари усвоени от Европейския съюз?

Мнениеот Willy на Чет Мар 10, 2011 8:36 am

He is a guitarist who is very reliable, with high capacity and speed, he can hypnotize all the spectators who saw his appearance. It’s a miracle if you saw the game on his guitar. free ads |jobs|memory foam mattress
Willy
 
Мнения: 6
Регистриран на: Чет Мар 10, 2011 8:27 am

Re: Плаща ли се ДДС на пари усвоени от Европейския съюз?

Мнениеот smith258tvv на Вто Апр 05, 2011 7:04 pm

The post is written in very a good manner and it entails many useful information for me. I am happy to find your distinguished way of writing the post. Now you make it easy for me to understand and implement the concept. Thank you for the post.
The Krup Law Group
smith258tvv
 
Мнения: 23
Регистриран на: Вто Апр 05, 2011 6:57 pm

Re: Плаща ли се ДДС на пари усвоени от Европейския съюз?

Мнениеот aalas на Пет Юни 24, 2011 11:06 am

Aw, this was a really quality post. In theory I'd like to write like this too - taking time and real effort to make a good article... but what can I say... I procrastinate alot and never seem to get something done.
cheap cigarettes | marlboro cigarettes
aalas
 
Мнения: 5
Регистриран на: Пет Юни 24, 2011 11:01 am

Re: Плаща ли се ДДС на пари усвоени от Европейския съюз?

Мнениеот liajames на Чет Авг 25, 2011 5:50 am

Your work is very good and I appreciate you and hopping for some more informative posts. Thank you for sharing great information to us.send flowers from india | sending flowers Australia
liajames
 
Мнения: 14
Регистриран на: Чет Мар 17, 2011 7:41 am


Върни Данъци

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron