Търговски регистър с платен достъп?

Счетоводни консултации, въпроси и отговори.

Модератори: econ.bg, gmihaylov

Търговски регистър с платен достъп?

Мнениеот leadconsult на Вто Дек 21, 2010 9:17 pm

Една от промените в закона за Търговски регистър гласи, че той трябва да стане с платен и ограничен достъп. Превръщането му в платен регистър, уронва правата на потребителите за достъп до информацията, на така наречената единна, публична база данни. Ако достъпа се извършва само с електронен подпис или кредитна карта, то какво се случва със свободния достъп? Третият вариант за достъп е, ако се отиде на място в Агенцията по вписванията и се направи писмена или устна справка.
Ако достъпа стане платен, ще си извършва двойно плащане за една и съща услуга. Плащате държавна такса за регистрация на фирма и след това се заплаща за справка, за да се види, че документите са обработени без грешка. Приходите от тези такси, ще отиват в Агенцията по вписванията, която трябва да се преоформи на Сдружение с нестопанска цел или на Еднолично Дружество с ограничена отговорност.
Другото предложение е да се заличават личните данни и адреса на собствениците и Управителите, което нож с две остриета - защо да си виждат личните данни на хората развиващи бизнес, но от друга страна се губи свързаността на фирмите. Чрез проверки през сайта на Търговския регистър са извършени много разследвания за ДДС нарушения и препродавания на фирми.
Валидацията за достъп чрез електронен подпис или кредитна карта, освен ограничение на достъпа, може да показва кой, кога и защо е проверявал досието на дадена фирма. Така че със защитата на личните данни се приключи в зародиша на идеята за регулиран и следен достъп.
leadconsult
 
Мнения: 18
Регистриран на: Нед Ное 21, 2010 6:54 pm

Върни Счетоводство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron