Работна заплата

Проблеми на работодателите и служителите.

Модератори: econ.bg, gmihaylov

Работна заплата

Мнениеот mruseva на Вто Мар 08, 2011 8:56 am

Здравейте!Бих искала да Ви попитам следното.От 14г.работя в едно предприятие.В началото на месец март 2011г.ме прехвърлиха от една длъжност на друга,защото колежка излезе в неплатен отпуск за 6 месеца.Оказа се,че заплата на длъжността,която заемам в момента е по-ниска от заплатата на длъжността,която заемах преди това.Въпросът ми е,дали имат право да ми променят щата в мой минус или трябва да запазят стария ми щат,тъй като аз не съм новопостъпил служител.
mruseva
 
Мнения: 2
Регистриран на: Вто Мар 08, 2011 8:43 am

Re: Работна заплата

Мнениеот Ugly на Вто Мар 08, 2011 10:10 pm

Работодателят Ви, може да Ви преназначи на по-ниска позиция и на по-ниска заплата единствено с Ваше съгласие, на основание чл.119 от КТ, с допълнително споразумение към основния трудов договор.

Съгласно Чл. 119 от КТ, Трудовото правоотношение може да се изменя с писмено съгласие между страните за определено или неопределено време.

Съгласно чл.118 от КТ:
(1) Работодателят или работникът или служителят не могат да променят едностранно съдържанието на трудовото правоотношение освен в случаите и по реда, установени в закона.
(2) Не се смята изменение на трудовото правоотношение, когато работникът или служителят е преместен на друго работно място в същото предприятие, без да се променят определеното място на работа, длъжността и размерът на основната заплата на работника или служителя.
(3) Работодателят може едностранно да увеличава трудовото възнаграждение на работника или служителя.

Тоест ако Вие сте подписали допълнително споразумение и сте се съгласил с условията в него трябва да го прочетете в него трябва да има отговор на вашия въпрос.

Едностранното преместване от страна на работодателя без съгласието на работника на друга работа или длъжност е изключение, изрично уредено от закона, и то е възможно само в определени случаи. При производствена необходимост или при престой работодателят Ви може да Ви възложи друга работа в същото или в друго предприятие, но в същото населено място или местност за срок до 45 календарни дни през една календарна година, а в случаи на престой - докато той продължава. Промяната обаче се извършва в съответствие с квалификацията и здравословното Ви състояние. Преместването на друга работа поради производствена необходимост трябва да отговаря на квалификацията на работника или служителя. Работодателят има право да възлага работа, която не отговаря на квалификацията Ви само ако са налице непреодолими причини (чл.120 от КТ)..

В този случай за възложената и извършена от Вас работа на друга позиция с по-ниско възнаграждението от Вашата основна длъжност, трябва да получавате възнаграждение не по-малко от брутното Ви възнаграждение за основната Ви работа, съгласно трудовият Ви договор (чл.267, ал.3 от КТ). Тоест трябва да получавате старото си възнаграждение което е по-високо от това по заеманата ви сега позиция.
Ugly
 
Мнения: 103
Регистриран на: Съб Авг 23, 2008 8:24 pm

Re: Работна заплата

Мнениеот mruseva на Сря Мар 16, 2011 5:48 pm

Благодаря Ви! :oops:
mruseva
 
Мнения: 2
Регистриран на: Вто Мар 08, 2011 8:43 am


Върни Трудови правоотношения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron