УРАВНЯВАНЕ НА СМЕТКИ ПРИ НАПУСКАНЕ

Проблеми на работодателите и служителите.

Модератори: econ.bg, gmihaylov

УРАВНЯВАНЕ НА СМЕТКИ ПРИ НАПУСКАНЕ

Мнениеот ДиДу на Пон Май 09, 2011 12:00 pm

Чудя се как да започна.
Доста отдавна редовно посещавам форума и дълбоко уважавам колегите които дават мнения и съвети в него. Сега обаче и аз имам нужда от съвет. Накратко случаят е следния: Преди година работник постъпва на работа и след като го извикват за да подпише трети поред срочен договор за 3 месеца заявил че ще се оплаче в АЗ. Чак тогава му дават да подпише едновременно два документа. Едното е споразумение за преназначаване на безсрочен трудов договор, а другото е Молба за напускане без предизвестие по взаимно съгласие с празни места за датата. Човекът, къде да ходи подписва. Оттук започва интересното:
1. Преназначаването е с дата 03.01.2011г., а в началото на февруари му дават да подпише споразумение за намаляване на работната заплата с дата 01.01.2011 г., в което се визира намаляване на заплащането по договора подписан на 03.01.2011 г.

2.В края на февруари му връчват заповед, с която го уведомяват, че поради лоши финансови резултати офиса в София предстои да бъде закрит и преместен в Перник, където е производствения отдел на фирмата. На недоволните заповедта дава право да напуснат по взаимно съгласие. В договора за работа изрично е посочено:"Месторабота офис гр. София".

3.След завръщане от командировка на 30.03.2011 г. гл. счетоводител на порции му сервира две новини. Първо му обяснява, че поради кризата поетапно всички ще използват год. си отпуск/ платения/. След като оформят излизането му в отпуск му заявява,че по нареждане на директора го освобождават от работа по силата на молбата която е попълнил,- с дата 01.05.2011 г. т.е по взаимно съгласие и без предизвестие.

4.Човекът и това преглътнал и решил докато е в отпуск да си потърси работа. Но нещата не спират до тук. По силата на подписания тр. договор фирмата изплаща работни заплати веднъж месечно, т.е. не са предвидени аванси, по банков път до 15 число на следващия месец. Минава, обаче 15.04 април, а заплата не се превежда. На 25.04. работникът разговаря с управителя и му задава въпроса за дължимите му заплати отговаря му се, че има да изравнява сметки с фирмата и докато не се яви да ги уравни- никакви пари. След тоя разговор следва консултация със инспектор от АЗ и човекът си попълва едно уведомление за прекратяване на тр. договор по чл. 327, ал. 1, т. 2, 3 и отива във фирмата, за да го връчи. Никой, обаче не иска да го приеме, предлага на част от колегите си да попълнят протокол с който да регистрират това обстоятелство, но никой не смее и него да подпише. На 28.04.2011 г. служителя изпраща документа с Телепоща и обратна разписка и по факса на управителя също с обратна разписка от Централна Поща в София. На 05.05.2011 получава по имейла си фаил озаглавен Нотариална покана, от който става ясно, че:
а) Работодателя заявява , че е получил уведомлението за прекратяване на тр. договор по чл. 327, ал. 1, т. 2, 3 на 29.04.2011
б) Че е оформил напускането по взаимно съгласие с дата 01.05.2011 г.
в) Поканва служителя да се яви във фирмата, където да си уравнят сметките и да му плати остатъка от заплатите. Като основание за това заявява, че е направена някаква ревизия, която е установила точните суми.
г) Този документ наистина е оформен като нотариална покана при нотариус в Перник, но и до днес не е връчен.

Въпросите ми са съвсем прости:
1- Има ли право работодателя и по кой закон да разпорежда неизплащането на работна заплата на основание уравняване на сметки, пък и на каквото и да е друго основание
2- По реда на КТ- Чл. 325. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие:
1. по взаимно съгласие на страните, изразено писмено. Страната, към която е отправено предложението, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми другата страна в 7-дневен срок от получаването му. Ако тя не направи това, смята се, че предложението не е прието
Въпросът ми е Как молба попълнена на 01.05.2011 почивен ден влиза в сила на същата дата още повече, че служителя и до днес не е уведомен писмено за становището на работодателя.
И последно- Какво да се прави???

За всякаква помощ и идеи предварително благодаря
ДиДу
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Май 09, 2011 10:47 am

Върни Трудови правоотношения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта