прекратяване на трудов договор

Проблеми на работодателите и служителите.

Модератори: econ.bg, gmihaylov

прекратяване на трудов договор

Мнениеот taira на Пон Май 16, 2011 6:21 pm

Работя от 4 години в една компания,като преди 7 месеца ни прехвърлиха без прекъсване към друга тяхна фирма.Сега искат да подпиша молба за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие,на което аз отказах,и те ми казаха че няма друг вариант освен да ме уволнят за неспазване на служебните задължения дисциплинарно.Много съм притеснена,тъй като не зная дали ще мога да си намеря работа в кратък срок.Имат ли това право и по какъв член е най добре да е прекратен договора за да мога да взимам някъкво обещетение от трудовата борса докато си намеря работа.Осигуряват ме последните 9 месеца на 760 лв.
Моля ви дайте ми съвет какво да направя,много съм притеснена. :cry:
taira
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пон Май 16, 2011 6:01 pm

Re: прекратяване на трудов договор

Мнениеот Sci3nc3 на Пон Май 16, 2011 10:25 pm

taira, здравей,

Тия мръсници нямат такова право,правят всичко това за да не ти платят обезщетение което е в размер на до 3 брутни заплати. Ако подпишеш (по взаимно сългасие чл.325 т.1) все едно се отказваш от това обезщетение и всякакви претенции. Посъветвай се с специалист по трудово право или просто адвокат,няма да им се даваш,това е извиване на ръце.(Разбирам че имат основателни причини да искат това от теб, но е редно да са коректни).

Информацията ми може да е малко стара в часта за обезщетението, но след бърза справка в КТ то не може да е по малко от една брутна заплата.Ако те уволнят по някой от чл. 328, мисля че ше вземеш и обезщетение от бюрото по труда,в другите случай незная. Пак казвам конлутирай се със специалист (не би трябвало да струва повече от 50-100 лева) и се дръж протоколно при такива подмолни тактики.

Предполагам съм помогнал,

Успех ;)
Sci3nc3
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Май 16, 2011 10:09 pm

Re: прекратяване на трудов договор

Мнениеот taira на Вто Май 17, 2011 8:51 pm

Благодаря за отговора,мисля че най добре е да се обърна към адвокат.Благодаря ви още веднъж :)
taira
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пон Май 16, 2011 6:01 pm


Re: прекратяване на трудов договор

Мнениеот staice на Пет Май 27, 2011 7:22 pm

Мога ли да ви помоля эа съвет, при постъпване на работа, шефът ми се държеше много приятелски, и с нищо не показваше, че би могъл да ме прецака по някакъв начин. Каза да не се притеснявам за трудовия договор и че щом оформят документите ще го донесе да го прегледам и да го подпиша. Като всеки път аз не пропусках възможност да му напомня, че трябва да донесе договора да го прегледам и да преценя дали ще почвам работа или не защото започна да ме съмнява. След месец работа, аз попитах за заплатата си, която бяхме договорили предварително 400лв. Той направо ме отряза с думите по новия закон един месец няма да получаваш заплата. Аз направо се шашнах, но нищо не казах, реших че има право и аз не съм достатъчно информирана, след което учтиво го помолих да прегледам договора и той отказа, след около седмица молби ми каза утре ще го донеса да го подпишеш и после ми го връщаш, още не съм видяла нито задълженията си нито нищо, наложи ми се да отида на лекар и лекарката ми каза че не са ми внасяни пари за осигуровки, а аз бях пропуснала 2 месеца и въпросът ми е Може ли шефа да ми пусне трудов договор без моя подпис, само с копие от лична карта и мога ли да напусна без да ме осъди да му плащам обезщетение, при положение, че нито съм получила пари, нито съм подписала нещо, той твърди че ми е пуснал договор на 4-ри часа, а настоява и дори ми се кара в буквалния смисъл да работя по 10-11 часа, и ми възлага работа, която по принцип не би трябвало да ми налага да върша малка част от която е да правя счетоводството на този офис и на още 2 негови фирми в различна сфера от тази на която би трябвало да съм назначена. И даже преди около седмица ме похвали ооо щом можеш и отчетите да правиш, тъкмо няма да плащам на счетоводителка...мога ли да напусна без да ми прави проблеми, притеснява ме факта, че може да има връзки в законодателството, не бих искала да се стига до съд ... извинявам се за правописните грешки които е много вероятно да съм допуснала, благодаря предварително.
staice
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пет Май 27, 2011 6:33 pm

Re: прекратяване на трудов договор

Мнениеот koudi на Пон Авг 27, 2012 4:50 pm

На мен информацията също ми беше интересна. Аз работя на свободна практика, но въпреки всичко имаше какво да науча.

Интересно инфо тук: http://mrejovmarketing.net
koudi
 
Мнения: 2
Регистриран на: Съб Дек 10, 2011 5:24 pm


Върни Трудови правоотношения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron