Уволнение по взаимно съгласие

Проблеми на работодателите и служителите.

Модератори: econ.bg, gmihaylov

Уволнение по взаимно съгласие

Мнениеот astervil на Сря Юни 15, 2011 8:33 am

Спешно ми трябва съвет.
Поредното съкращение "по взаимно съгласие".Обадиха ми се че трябва да се подпиша за уволнение по взаимно съгласие,и ще пуснат две заплати като обещетение и после на борсата 4 мес.Всичко това звучи нормално,на фона на тази криза,но как да подпиша като ми трябват още 1 год. и 5 мес.работа в тази фирма до пенсия.
Въпросът ми е,ако не подпиша,работодателят ще иска да ме уволни по друг начин,може би дисциплинарно.Макар че до сега за 29 год,стаж като моторист нямам дисциплинарни нарушения и наказания.Имам още 3-4 дни отпуска и след нея може ли да ме уволни като например правя ..."три закъснения или две самоотлъчки" за месеца.Защото те решават да те изпратят на работа на кораб,като ти се обадят.Ако ли не аз неволно ще направя "самоотлъчките"и ще съм готов за дисциплинарното уволнение.Така ли е както си го мисля или има друга тактика.
Ще съм много благодарен,ако ме посъветвате.
astervil
 
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Юни 15, 2011 8:09 am

Re: Уволнение по взаимно съгласие

Мнениеот Ugly на Сря Юни 15, 2011 1:55 pm

След като и без това са решили да ви изплатят обезщетение 2 заплати, по добре да ви съкратят (в този случай се дължи обезщетение за не спазено предизвестие и ако останете без работа за още един месец). Стига да нямате неизползван платен отпуск за две години и да ви изплащат обезщетение за него. Ако ви съкратят ще имате право на по дълъг период на обезщетение на борсата и няма да ви плащат минимално обезщетение (както ще бъдете при прекратяване по взаимно съгласие). По добрия вариант е да се договорите да ви съкратят или да прекратите по друга причина, но не и с ваше съгласие.
Ugly
 
Мнения: 103
Регистриран на: Съб Авг 23, 2008 8:24 pm

Re: Уволнение по взаимно съгласие

Мнениеот astervil на Сря Юни 15, 2011 5:02 pm

Да, "съкращението" е по добрият вариант,околкото "по взаимно съгласие",но уволнението е масово-около 470 човека,в БМФ-Варна, и на всички им е предложено "по взаимно съгласие".Значи мога ли да не разпиша и да искам съкращение/по чл.328 примерно/? А и днес разбрах че имам и полагаема отпуска от 35 раб.дни.Ще я платят ли ако поискам "съкращението"? .... Иначе щели да изплатят две заплати и полагаемата отпуска,ако се напусне по "техните изисквания".
Благодаря Ви за точният отговор.
astervil
 
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Юни 15, 2011 8:09 am

Re: Уволнение по взаимно съгласие

Мнениеот Ugly на Чет Юни 16, 2011 9:13 am

"Значи мога ли да не разпиша"

Можете разбира се, това е само предложение и за вас по добрия вариант е да не приемете.

"А и днес разбрах че имам и полагаема отпуска от 35 раб.дни.Ще я платят ли ако поискам "съкращението"?"

Ще ви платят обезщетение независимо от това на какво основание ще ви прекратят трудовия договор.

"Иначе щели да изплатят две заплати и полагаемата отпуска,ако се напусне по "техните изисквания"."

Ако ви съкратят минимума който ще ви платят е същия (ако си спазят предизвестието, само месец и то ако останете без работа), ако обаче имате 3 месеца предизвестие и те не го спазят може да се окаже, че ви дължат при съкращение и повече.

Въпреки, че във вашия случай по скоро това предложение е свързано с това че, когато работодателят има намерение да предприеме масови уволнения, той е длъжен да започне консултации с представителите на синдикалните организации и на представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2 от КТ своевременно, но не по-късно от 45 дни преди извършването им. Предвидените масови уволнения се извършват не по-рано от 30 дни след уведомяване на Агенцията по заетостта, независимо от сроковете на предизвестие. За това и по взаимно съгласие е по-удачния вариант за вашия работодател. Но в случая вие трябва да си гледате вашия интерес. Бих ви посъветвал да не се съгласявате и да не разписвате. Не е нужно в случая даже да уведомявате за това си решение вашия работодател. Ако в 7-дневен срок от получаването на предложението не вземете отношение по него се смята, че предложението не е прието. А дали след това вашия работодател ще ви съкрати или ще ви остави на работа е въпрос на негово решение.
Ugly
 
Мнения: 103
Регистриран на: Съб Авг 23, 2008 8:24 pm

Re: Уволнение по взаимно съгласие

Мнениеот astervil на Чет Юни 16, 2011 11:21 am

Благодаря разбрах Ви отлично,
Само когато мине 7-дневният срок и аз не се явя за разписване,може ли след това да ми "измислят"дисциплинарно уволнение?
astervil
 
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Юни 15, 2011 8:09 am

Re: Уволнение по взаимно съгласие

Мнениеот Ugly на Чет Юни 16, 2011 12:00 pm

Прочетете тази дискусия относно Дисциплинарно уволнение, не е по вашия случай но ще придобиете представа как се налага. Не смятам, че при масови уволнения биха тръгнали да си измислят дисциплинарно уволнение (то и много няма да им помогне). За тях всеки вариант в който нямат съгласие от ваша страна не е удачен в този случай, но пак повтарям това вас не ви вълнува. Ако мислите да ходите на борсата варианта взаимно съгласие е неудачен за вас.
Ugly
 
Мнения: 103
Регистриран на: Съб Авг 23, 2008 8:24 pm

Re: Уволнение по взаимно съгласие

Мнениеот astervil на Чет Юни 16, 2011 3:25 pm

Благодаря Ви!
astervil
 
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Юни 15, 2011 8:09 am

Re: Уволнение по взаимно съгласие

Мнениеот Detaili на Пон Дек 19, 2011 10:23 am

много моля да ме посъветвате -
за 5 работни дни имах 3 срещи с работодателя да подпи ша по чл,325 ал,1 по взаимоо съгласие освобождаване-
предупреди ме , че не трябва да се консултирам , иначе ще стане зле! ако не съм съгласна - ще започне да ме изпраща командировки - аз съмч в тази фирма 10 години, самотен родител съм , но нямам колективен трудов договор. в момента взех болничен 7 дни, защото иначе е истерично положението на работа - няма никакво време за почивка
ако пусна молба по инспекцията - директно ще ме освободи след като се върна на работа :cry:
Detaili
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Дек 19, 2011 10:07 am

Re: Уволнение по взаимно съгласие

Мнениеот microfin на Съб Дек 24, 2011 3:58 pm

По всичко личи, че работодателя има твърдо намерение да ви уволни, иска да мине тънко с освобождаване по взаимно съгласие.. Така че, нищо не губите с жалбата до ИТ.
microfin
 
Мнения: 104
Регистриран на: Пон Ное 02, 2009 11:35 am
Местоположение: Пловдив

Re: Уволнение по взаимно съгласие

Мнениеот NeZiRuS на Пон Мар 24, 2014 3:41 pm

Истината е, че в 90% от случаите работодателя злоупотребява със закона. Няма такова нещо като уволнение по взаимно съгласие. Има прекратяване на трудов договор по взаимно съгласие, но става ли дума за уволнение... не виждам нищо взаимно !
Всичко за вашият хороскоп и зодия | Страхотни намаления и оферти от ProMall
NeZiRuS
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Апр 26, 2010 9:46 pm


Върни Трудови правоотношения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron