обяснение по чл.193,ал.1 от КТ или нещо друго?

Проблеми на работодателите и служителите.

Модератори: econ.bg, gmihaylov

обяснение по чл.193,ал.1 от КТ или нещо друго?

Мнениеот todorb2000 на Чет Юли 07, 2011 3:25 pm

Във фирмата, в която работя работата започна да намалява, и шефът ми каза да си подам молба за неплатен отпуск-безсрочен. Подадох молба за неплатен отпуск-безсрочен. Не ми издадоха заповед за отпуск. И така година и три месеца в принудителен престой. През този период имах най-малко три срещи за започване на работа, но без резултат.

Преди две седмици/24 юни 2011г./ получих писмо от предприятието, в което работя, в което се искаше да се явя да дам обяснение за налагане на дисциплинарно наказание. Останах учуден. В писмото се твърдеше, че съм бил в 15 дневен неплатен отпуск преди близо година и три месеца/от 15 март 2010г. до 31 март 2010г./, но аз не помня да съм излизал в отпуск при положение, че не ми е връчвана заповед за отпуск.
Дадох обяснение, и го изпратих с електронен подпис. Информирах познат адвокат по случая, и той каза, че съм се справил добре с обяснението.

Днес получих съобщение по електронната поща, да се явя в предприятието в "Личен състав". Вероятно става въпрос за връчване на заповед за налагане на дисциплинарно наказание. Зная, че заповедта могат да ми я връчат и по пощата с препоръчано писмо.

Аз бил ли съм в неплатен отпуск, след като не ми е била връчвана заповед за разрешаване на отпуск. Това си е чисто изнудване, тъй като непосредствения ми началник ми казваше да си пусна неплатен отпуск?

Особен момент от в този казус е, че се сетиха да ми искат обяснение след година и три месеца отсъствие от работа.

Освен това, как ще ми се търси дисциплинарна отговорност, след като не ми е връчвана заповед за отпуск, а в самата заповед за отпуск се указва срока на отпуската?

Мисля, че работодателят е пропуснал срока за налагане на наказание, който е изтекъл на 01 април 2011г..
todorb2000
 
Мнения: 1
Регистриран на: Нед Апр 26, 2009 11:38 pm

Върни Трудови правоотношения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта