Наследници

За всичко, което не е конкретно адресирано в другите раздели и касае макроикономическото развитие

Модератори: econ.bg, gmihaylov

Наследници

Мнениеот evasa на Чет Апр 10, 2008 10:38 am

Мога ли да разбера чрез удостоверението за наследници, името на мой пра,пра дядо? Ако не мога, къде трябва да го търся?
evasa
 
Мнения: 21
Регистриран на: Пет Авг 03, 2007 10:44 am

Re: Наследници

Мнениеот на Чет Апр 10, 2008 10:42 am

След като не знаете името на пра,пра дядо си,то следва да се извършват справки в регистрите на населението по постоянен aдрес. Преди въвеждането на “постоянен адрес” вписванията са се извършвали по местожителството.
Почвате търсенето от регистрите на населеното място по постоянен адрес /местожителство/ на най-далечния ви познат роднина. Установявате имената на родителите му и техния постоянен адрес /местожителство/, после на техните родители и т.н.

Имайте предвид следното:
- актовете за гражданско състояние /за раждане,за смърт и за сключен граждански брак / се съставят по местонастъпването на събитията. И се изпраща съобщение /препис/ по постоянен адрес /местожителство/ - ако са известни - в общия случай. Има и изключения. Някои регистри са непълни или унищожени– при пожари и т.н. или изгубени. Може да има неизвестно защо направени поправки, зачертавания и т.н.
- Предвид различната правна уредба през годините информация може да съществува и в държавния архив. Тя е възможно да се различава от тази в регистрите на населението.
- Съответната община /кметство/ може да ви издаде удостоверение за идентичност на имена на едно лице.
- Всички справки /съответно удостоверение за наследници/ могат да правят/искат живите наследници. Примерно – ако дядо ви е починал, а баща ви е жив, то вие не можете да искате – трябва баща ви. Или да ви упълномощи вас.
- Върховния съд в няколко свои решения приема, че : “удостоверенията за наследници се издават въз основа данни от регистър на населението в съответната общинска администрация, който е единствен източник на достоверна информация относно гражданското състояние на лицата..”

Можете да установявате имената на далечния ви роднина и в съдебни производства – съдебна делба – ако направите възражение по реда на чл.342 ГПК и докажете възражението си по предвиден в ГПК ред.
Ако пък някои от актовете за гражданско състояние не е бил съставен или е унищожен,или има грешки в него,то можете да се възползвате от процедурата по чл.542 ГПК – да искате съдът да установи факта,който трябва да се съдържа в този акт.
Съдебните производства обаче съдържат доста специфики и не ви съветваме да се явявате без адвокат в тях.
С пожелания за успех:
екипът на адв. Д. Караниколов
http://www.karanikolov.eu
 
Мнения: 1
Регистриран на: Сря Апр 09, 2008 1:19 pm


Върни Общи макроикономически въпроси

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron