ВОП и дистанционни продажби

БФБ. Акции, облигации и търговия на борсата. IPO.

Модератори: econ.bg, gmihaylov

ВОП и дистанционни продажби

Мнениеот nicole на Пон Яну 17, 2011 1:58 pm

Интересувам се, когато дали е възможно при извършване на ВОП получателят да не е нито регистрирано по ЗДДС лице, нито данъчно задължено лице ?
Ако е възможно - значи ли това че при този случай говорим за Дистанционна продажба, която се явява вид ВОП ?
nicole
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Яну 17, 2011 1:55 pm

Re: ВОП и дистанционни продажби

Мнениеот georgimalinov на Пон Юни 27, 2011 6:20 pm

Данъчно незадължено юридическо лице е юридическо лице, което не е данъчно задължено по смисъла на чл. 3, ал. 1 - 5 от ЗДДС и което извършва вътреобщностно придобиване на стоки. Сиреч при ВОП, и при НЕ предлагане на никакви доставки на стоки(парите и чуждата валута НЕ са стока по смисъла на закона) и ако това става чрез предприятие - ЮЛ то ти си данъчно незадължено ЮЛ. Ако обаче си търговец по занятие, това се счита за независима икономическа дейност и ти си данъчно задължено лице.
Според чл.14 ал.1 на ЗДДС Дистанционна продажба е доставката на стоки, за която са налице едновременно следните условия:

1. стоките се изпращат или транспортират от или за сметка на доставчика от територията на държава членка, различна от тази, в която транспортът приключва;

2. доставчикът на стоките е регистриран за целите на ДДС в държава членка, различна от тази, в която транспортът приключва;

3. получател по доставката е лице, което не е задължено да начисли ДДС при вътреобщностно придобиване на стоката в държавата членка, където транспортът приключва;

4. стоките:

а) не са нови превозни средства, или

б) не се монтират и/или инсталират от или за сметка на доставчика, или

в) не са предмет на специален ред за облагане на маржа на цената за стоки втора употреба, произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети.
Следователно ако ТИ СИ данъчно задължено лице, това няма да е дистанционна продажба. И след като това ще е ВОП при този случай, трябва да видиш в закона, когато точно настъпва данъчното събитие за теб и кога данъкът става изискуем.
georgimalinov
 
Мнения: 6
Регистриран на: Пон Юни 27, 2011 5:04 pm


Върни Финанси

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта