Банката непрекъснато вдига лихвата по кредита ми

Корпоративно и индивидуално финансиране. Кредитни консултации.

Модератори: econ.bg, gmihaylov

Банката непрекъснато вдига лихвата по кредита ми

Мнениеот dmarkova на Пет Сеп 25, 2009 11:51 am

Привет. Имам бизнес ипотечен кредит в Райфайзенбанк и за последните няколко месеца три пъти ми вдигнаха лихвата и ме караха да добавям обезпечения. :x Бизнесът ми не се намира в най-добрите си дни и покачването на месечните ми разходи за лихви няма да го направи по-печеливш или по-малко рисков за банката. :( В допълнение, като човек, който до сега е бил изряден платец, ще кажа че такова отношение ми се струва недопустимо. Кажете ми това нормално ли е и от какво зависи? До кога ще продължава и има ли някаква алтернатива?
dmarkova
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пет Сеп 25, 2009 11:41 am

Re: Банката непрекъснато вдига лихвата по кредита ми

Мнениеот Бизмарт Кредит АД на Пет Сеп 25, 2009 6:04 pm

Здравейте,

Благодарим за зададения въпрос.

Най-общо има два фактора, които оказват влияние върху лихвения процент и могат да доведат до неговата промяна. Първият от тях е основата, на която се изчислява лихвата и която е променлива величина. Тя може да се формира на базата на стойностите на EURIBIR, основния лихвен процент на БНБ или т.нар. стойността на банковия ресурс. Ако тази основа се промени, променя се и лихвата по Вашия кредит. Що се отнася до надбавката, която допълва основата до пълната стойност на Вашия годишен лихвен процент, тази надбавка е фиксирана в договора за кредит и банката не може да я променя едностранно, без Вашето съгласие.
Вторият фактор, влияещ върху промяна на лихвите, е неизпълнението на някое от Вашите задължения като кредитоискател, също фиксирани в договора Ви за кредит. Покачването в лихвения процент може да се дължи на неизпълнение на някое от тези условия, например: определен процент от фирмения оборот да минава през Вашата банкова сметка; да не се използва банкова услуга, поставена като условие в споразумението, като кредитни и дебитни карти за служителите; да сте финансирали дейността с кредити от други банки, без Вашата банка да бъде уведомена за това; да е направена инвестиция над определен размер, залегнал като ограничително условие по кредита. В подобни случаи банките увеличават лихвата с определена надбавка.

Що се отнася до изискването за добавяне на странични обезпечения, в много договори за кредит съществува клауза, която налага да се правят регулярни преоценки на обезпечението. В случай, че неговата цена падне под определено равнище, банката изисква да се добави допълнително с цел да минимизира риска за себе си при евентуални бъдещи затруднения в събирането на своите вземания.

Нашият съвет е да прегледате отново договора за кредит с Вашата банка. Напълно вероятно е в него да намерите клауза, която позволява на финансовата институция да променя първоначалните условия при настъпването на дадени събития. Ако не откриете такава клауза, можете да се обърнете към банката и да преговаряте. При условие че не срещнете разбиране и нямате доверие на тази кредитна институция можете да се обърнете към друга банка и да рефинансирате задължението си.

В случай че се нуждаете от помощ при тълкуването на клаузите в договора с Вашата банка, или на възможните последствия от тях, с удоволствие бихме прегледали този договор. Така ще можем да Ви кажем къде да се фокусирате, за да не позволите сбъдването събития, които биха предизвикали нежелани промени на условията по Вашия кредит.

При нужда от помощ и за всякакви въпроси можете да ни намерите на телефон (02) 843 8179, или на е-мейл mailto:info@bizmartcredit.bg.


С пожелание за успех,

Екипът на Бизмарт Кредит
http://bizmartcredit.bg
Бизмарт Кредит АД
 
Мнения: 3
Регистриран на: Вто Сеп 15, 2009 3:39 pm


Върни Кредити

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron