освобождаване след майчинство

Проблеми на работодателите и служителите.

Модератори: econ.bg, gmihaylov

освобождаване след майчинство

Мнениеот amfibia на Сря Юни 17, 2009 5:12 pm

Здравейте!Работя в голяма банка,скоро ми свършва платеното майчинство,но тъй като длъжността,която съм заемала вече не съществува ,ми казаха,че ще бъда освободена от работа.Доколкото знам майки с деца до 3г.са защитени и могат да се съкращават само с разрешение от ИТ или при ликвидация,закриване на предприятието.Въпросите ми са следните:
1.При какви обстоятелства Инспекцията на труда дава разрешение за съкращаване на защитени работници и в конкретният случай могат ли да издадат такова разрешение?
2.Без разрешение по кой член от КТ могат да ме съкратят,а може би трябваше първо да попитам за разликата между съкращаване и освобождаване?
3.При освобождаване по инициатива на работодателя по взаимно съгласие срещу обезщетение 4 работни заплати, мога ли да поискам по-голямо обезщетение и до колко по-голямо?Ако не се съглася да подпиша какво става?/този въпрос го задавам,защото по този начин освободиха работеща колежка и си мисля,че сигурно и на мен ще ми дадат такава заповед/
Дано да съм се изразила правилно,защото съм много объркана,четох КТ, но така и не ми се изясни.Благодаря предварително за отговорите!
amfibia
 
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Юни 17, 2009 4:59 pm

Re: освобождаване след майчинство

Мнениеот Ugly на Сря Юни 17, 2009 9:52 pm

Предполагам, че работодателя Ви първо ще Ви предложи прекратяване на трудовият договор на основание чл. 325, т. 1 от КТ, като трудовия договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие по взаимно съгласие на страните, изразено писмено. Страната, към която е отправено предложението, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми другата страна в 7-дневен срок от получаването му. Ако тя не направи това, смята се, че предложението не е прието. Волеизявленията на страните се правят в писмена форма. При прекратяване на договора на основание чл.325, т.1 от КТ Вие не се ползвате със закрила по чл.333 от КТ.

Ако не се съгласите да прекратите договора по взаимно съгласие, чл.333 от КТ Ви дава закрилата при уволнение в определени случаи. Съгласно чл.333, ал. 1, т. 1 от КТ работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст, може да бъде уволнена само с предварително разрешение на инспекцията по труда, когато уволнението е на някое от посочените в разпоредбата основания. Тъй като съкращаване на щата е на основание по чл. 328, ал. 1, т. 2 КТ което е измежду посочените основания, то това означава, че работодателят Ви преди да е връчил предизвестието Ви за прекратяване на трудовия договор е необходимо да е получил предварително разрешение на инспекцията по труда. Все пак първо трябва да се види основанието за прекратяване на трудовия договор.
Разрешение от инспекцията по труда е индивидуален акт, от това което съм чувал не се взима лесно. Ако не се съгласите да подпишете по взаимно съгласие, работодателя трябва да търси друго основание за прекратяване на трудовия договор или да Ви преназначи на длъжност за която отговаряте.

Ако Ви прекратят трудовия договор на основание чл. 328, ал.1, т.2 КТ без предварително разрешение на инспекцията по труда това е незаконосъобразно и Вие можете да обжалвате заповедта за прекратяване на трудовия договор пред съда в 2-месечен срок, считано от датата на “уволнението”(чл.358, ал.1 т.2 и ал.2, т.1). Следва да имате предвид, че Съгласно чл. 344, ал.3 в случаите, когато за извършване на уволнението се изисква предварителното съгласие на инспекцията по труда или на синдикален орган и такова съгласие не е било искано или не е било дадено преди уволнението, съдът отменя заповедта за уволнение като незаконна само на това основание, без да разглежда трудовия спор по същество.

Ако работодателя Ви има предварително разрешение на инспекцията по труда Ви дължи обезщетение:
Първо, според чл. 222, ал. 1 от КТ при уволнение поради съкращаване в щата, намаляване обема на работа, в размер на брутното ви трудово възнаграждение за времето, през което сте останал без работа, но за не повече от един месец. Ако в този срок Вие постъпите на работа с по-ниско трудово възнаграждение, имате право на разликата за същия срок.
Второ, в този случаи работодателят е длъжен да Ви връчи писмено предизвестие, преди да издаде акт за прекратяване на трудовия договор, ако работодателят не го спази, Ви дължи и обезщетение за срока на неспазеното предизвестие.
Трето, Ако имате неползван платен годишен отпуск (а със сигурност имате такъв за периода по време на майчинството 2 години), работодателят ви дължи обезщетение и за неизползувания платен годишен отпуск пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж (чл. 224 от КТ).

Най-общо за тези обезщетения Ви дължат 4 възнаграждения. Така, че това което Ви предлагат Ви се полага по закон (стига предложението да не е за плюс 4 възнаграждения над тези).

Не на последно място много по-неизгодно ще Ви е по отношение на получаването на обезщетение за безработица, ако имате право на такова, и ако подпишете по взаимно съгласие.
Ugly
 
Мнения: 103
Регистриран на: Съб Авг 23, 2008 8:24 pm

Re: освобождаване след майчинство

Мнениеот amfibia на Чет Юни 18, 2009 10:34 pm

[quote="Ugly"]Предполагам, че работодателя Ви първо ще Ви предложи прекратяване на трудовият договор на основание чл. 325, т. 1 от КТ, като трудовия договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие по взаимно съгласие на страните, изразено писмено. Страната, към която е отправено предложението, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми другата страна в 7-дневен срок от получаването му. Ако тя не направи това, смята се, че предложението не е прието. Волеизявленията на страните се правят в писмена форма.

Първо благодаря много за изчерпателният отговор,ще се радвам ако ми отговорите и на още два въпроса:
-Първият е свързан с по-горният цитат,предполагам,че това ще стане в последният ден от майчинството ми,та въпросът ми е докато трае тази писмена кореспонденция между страните/а в нашия случай се води между два града/през тези дни трябва ли да ходя на работа,отпуска мога ли да си пусна?
-И вторият въпрос ми е,ако съпруг и съпруга работят в едно и също предприятие могат ли и двамата да бъдат съкратени,съществува ли някаква закрила или това беше преди години?
Още веднъж благодаря за отговорите!
amfibia
 
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Юни 17, 2009 4:59 pm

Re: освобождаване след майчинство

Мнениеот Ugly на Пет Юни 19, 2009 9:27 am

"докато трае тази писмена кореспонденция между страните"
Няма писмена кореспонденция между страните. Работодателят има право да отправи предложение за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие (писмено). Вие въобще може да не отговаряте на това предложение, ако не отговорите в 7-дневен срок от получаването му (писмено), се смята, че не сте приели предложението.
След като Ви свърши отпуска по чл.164 от КТ, Вие трябва да се явите на работа. Това е само предложение за прекратяване на трудовия договор. До връчване на заповедта за уволнение вие сте в трудово правоотношение и трябва да се явявате на работа. Може да си пуснете отпуска, платеният годишен отпуск се ползува от работника или служителя с писмено разрешение от работодателя. Работодателят е длъжен да разреши платения годишен отпуск на работника или служителя до края на съответната календарна година освен ако ползуването му е отложено по реда на чл. 176 . В този случай на работника или служителя се осигурява ползване на не по-малко от половината от полагащия му се за календарната година платен годишен отпуск. Съгласно ал. 3 и 4 на чл. 176 от КТ, когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2 на чл.176 от КТ, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползуването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.Неизползуваният размер на платения годишен отпуск може да се използува от работника или служителя до прекратяване на трудовото правоотношение с дадения работодател.

В чл. 329, ал. 1 от Кодекса на труда е предвидено, че при закриване на част от предприятието, както и при съкращаване в щата или намаляване на обема на работата, работодателят има право на подбор и може в интерес на производството или службата да уволни работници и служители, длъжностите на които не се съкращават, за да останат на работа тези, които имат по-висока квалификация и работят по-добре. Закрила при уволнение за съпруга ви няма.
Ugly
 
Мнения: 103
Регистриран на: Съб Авг 23, 2008 8:24 pm

Re: освобождаване след майчинство

Мнениеот erangelova на Чет Юли 09, 2009 10:16 am

Здравйте ugly.
Имаме служителка, която е в майчинство от Октомври 08. Позицията и се закрива тази година. (не е уточнено точно кога, но до края на 2009).
Бихте ли обяснили по идентичен начин ли се процедира ако е изтекла първата година на майчинството или е по-специфично докато тече този период?
Предварително благодаря!
erangelova
 
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Юли 09, 2009 10:06 am

Re: освобождаване след майчинство

Мнениеот PEPINA на Пон Ное 08, 2010 6:53 pm

Zdraveite!!!Imam golqm problem s moq rabotodatel.Bremenna sam v 7 m.na 12.10.2010g razbrah slu4aino ot noi, 4e mi e prekraten dogovora,koito e bezsro4en.Podadoh iskova molba v inspekciqta po truda ,pri koeto te mi varnaha otgovor 4e sam uvolnena po 4l.330,al.2,t.6.Az zapoved ne sam polu4avala nito pak sam otkazvala da q vzema ,no ot iziskvanite mu dokumenti na moq rabotodatel toi pokazal zapoved koqto az sam bila vidqla no otkazala da podpi6a i dvama negovi svideteli sa podpisali 4e otkazvam da priema,sa6tata tazi zapoved ze s4ita za vra4ena ot tazi data.inspekciqta po truda mi otkazva da mi daden dokument,s koito me informira dali mu e dadeno takova razre6enie za uvolnenie.imam nqkolko vaprosa|:|
1.pri kakvi usloviq i pri4ini inspekciqta ima pravo da davat tova razre6enie i te mogat li da badat sadeni?
2.kak da dokaja 4e ne sam vikana nito sam vijdala nqkakva si zapoved za disciplinarno uvolnenie,niito kamo li da q podpi6a?
3.kakvi prava imam pri tezi situacii i kak trqbva da deistvam???
6te bada mnogo blagodarna ako mi otgovorite
PEPINA
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Ное 08, 2010 6:40 pm

Re: освобождаване след майчинство

Мнениеот esssii на Вто Юни 21, 2011 2:27 pm

Здравейте имам сериозен проблем със работодател тоест сътрудниците
Майчинството ми изтече на 19,06,2011 година.а фирмата ми е Софийска. аз се водих на работа в град Русе.
Магазина беше затворен миналата година в гр Русе. а съдружието тоест ООД-то сега стана от март месец 2011 година ЕООД
уж са продали фирмата. Фирмата ми дължи платен полагаем отпуск от 2008,2009,2010,2011 година което е в размер 1356,70 лв. понеже не съм ползвала никакъв отпуск. Ясно ми е че за да ми бъде изплатен е нужно да прекратят трудовите ми правоотношения. но те искат аз сама да подам молба по взаимно съгласие. Аз не се съгласявам. защото искам да се върна на работа .но НЯМА ТАКОВА длъжностно място и магазина в град Русе е закрит -сега има само във София магазин.
Моля Ви кажете ми как да се защитя. Те знаят че трябва да ми прекратят трудовите правоотношение тоест дъ ме съкратят . защото работно място вече няма . но не го правят и казват да се оправям както мога щом не давам молба за взаимно съгласие.
Зная че съм под закрилата на закона. но какво да сторя за да ги накарам да поемат отговорността си и да ми приключат както е редно трудовият договор. Сега какво следва - майчинството ми изтече на 19,06,2011 година още не са ме освободили и на работа не ме взимат защото няма как. и документите не ми дават . а само прехвърлят топката обади се на другият съдружник и все нищо не става.
Моля ви кажете ми как да процедирам. за да ме съкратят както е фактиечски и как да си взема парите за полагаемите отпуски. които по болест тоест майчинство не съм успяла да използвам.
Моля компетентно лице да ми отговори и да ме напътства. защото нас майките изобщо не ни взимат за хора
И ние имаме права !
esssii
 
Мнения: 2
Регистриран на: Вто Юни 21, 2011 2:15 pm

Re: освобождаване след майчинство

Мнениеот esssii на Вто Юни 21, 2011 2:30 pm

Сайтът е прекрасен и много точна информация има и за това се обръщам към Вас. моля за ПОМОЩ
esssii
 
Мнения: 2
Регистриран на: Вто Юни 21, 2011 2:15 pm

освобождаване след майчинство

Мнениеот XRumerTest на Вто Дек 22, 2015 12:03 pm

Аз видях туптящо сърчице в 8-ма седмица. В 7-ма нищо не се виждеши и за това и мен ме бяха разтресли едни за кухо яйце... И аз пиех дуфастон, а след това преминах на утрогестан. Важното е да не кървиш.
XRumerTest
 
Мнения: 2
Регистриран на: Чет Апр 09, 2009 9:43 pm


Върни Трудови правоотношения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron