Kолко би струвала днес сделката за Аляска между САЩ и Русия от преди 150 г.

19.10.2017 | 09:30
по статията работи: econ.bg
Самият президент Путин, попитан през 2014 г. за вероятността Аляска да бъде присъединена към Русия, отговаря с думите: " Да не се разгорещяваме, там е студено"
Kолко би струвала днес сделката за Аляска между САЩ и Русия от преди 150 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

"Айс - Крим" - наричаната така от някои руснаци Аляска, точно преди 150 г. е продадена от Русия на САЩ за сумата от 7 млн. долара. Много или малко е това проучи руската служба на Би Би Си като се допита до изчисления на инвестиционната компания "Ренесанс Капитал".

Днес сумата е достатъчна за годишната издръжка на певицата Бритни Спиърс. Преди век и половина обаче плащането е станало в злато, а днешната стойност на същото количество от благородния метал е 450 млн. долара. Ако се пресметне като дял от БВП на САЩ, еквивалентът днес е 15 млрд. долара, се посочва в публикацията.

С тези пари днес властите в Москва биха могли да покрият една трета от разходите за олимпиадата в Сочи, да компенсират загубите от санкциите на ЕС в продължение на 1 г. или да осигурят издръжката на анексирания Крим за 6 г. , пресмятат изследователите.

Цитира се професорът от университета на Айова Дейвид Баркър, който през 2009 г. пресметнал, че САЩ са се изхвърлили и не е трябвало да дават повече от 5 млн. долара по цени от 1867 г. От своя страна Русия се е отървала от отдалечената територия, която трудно е можела да контролира.Откритите впоследствие залежи от злато и петрол пък изисквали много големи разходи по усвояването им.

Самият президент Путин, попитан през 2014 г. за вероятността Аляска да бъде присъединена към Русия, отговаря с думите: " Да не се разгорещяваме, там е студено".

Според публикация на "Дойче веле" преди век и половина сделката е била много оспорвана в американското общество. Големият въпрос е бил защо им е притрябвала на САЩ Аляска, наричана иронично "големият хладилник". Русия била принудена да продава след поражението си в Кримската война, водена срещу Османската империя и нейните съюзници Англия и Франция. В резултат САЩ поемат управлението на местните жители и подземните богатства.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...